På med nytvättade stövlar för grisbesök

På med nytvättade stövlar för grisbesök

Under resans gång har jag hört om och om igen om hur viktigt det är att jag bär nya kläder och tvättade skor. Det är för att förhindra sjukdomsspridning mellan gårdarna, ett fint och väldigt enkelt sätt att förhindra att sjukdomar sprids. Den här gången befinner vi oss på Äs gård strax utanför Västerås och bonden Jeanette Elander är en extremt passionerad människa.

Vi kastas in i en redovisning om gården och grisarna, och till en början trodde jag att det var inövat. Men det visade sig rätt tydligt att medan hon pratade visade det sig att allt hon sa kom direkt från hjärtat. En otroligt passionerad människa som verkligen brinner för det hon gör. 

Efter “redovisningen” gick vi ut till stallen, och snacka om chock. Där var suggor och deras kultingar. Helt magiskt, vilka underbart söta filurer. Man ville bara sätta sig ner och gosa med dem. Vilket jag till slut fick, tack och lov. “det är viktigt att stilla sina begär”. Det kom dock till en kostnad. När jag höll “Nasse” som jag döpte en till, skedde en liten olycka. Nasse valde att i den stunden grisa ner mig så det blev kladdigt överallt. Till min förvåning luktade det inte så illa. 

Det är lite svårt att förstå att dessa gulliga kultingar när de väl växt upp ska gå till slakt. Men utan dem och en fin uppväxt skulle vi inte ha vårt goda griskött eller fina charkuterier. Jag fick senare smaka på en klassisk skinkstek som Jeanette tillagat. Och snacka om att den var god. Köttet föll isär perfekt och såsen var gudomlig. Potatisarna var inte så pjåkiga dom heller. Klassiskt, enkelt och extremt gott.

Mer från Poons köttskola