“En tredimensionell smak”

Hos Elof och Maude på Nors och Bäcks gård finns skog och åkermark för ekologisk odling och naturbetesmark där det går får och Charolais-kor. Nors gård ligger i ett naturreservat vilket gör verksamheten lite speciell. Elof berättar här om djuren och vilket kött de producerar.

Vilka djur har ni på gården?
– Vi har gotländska pälsfår, en ras för både päls, kött och skinn och vi tar till vara på allting. Köttet levererar vi till Smak av Gotland och dit går även vårt nötkött. Nors nalleverkstad, som drivs av Elofs mamma, gör nallar och kramdjur av skinnen.

Hur jobbar ni med djuren på gården? Hur lever de och vad äter de?
– Lamm och kalvar föds inomhus och lever där med sina mammor tills de går ut på våren och är ute hela betessäsongen mellan april och oktober ungefär. Sedan går lammen in i stallet igen en period innan slakten medan tackor och kor är ute tills vädret blir för dåligt och betet tar slut. Sedan är de inne tills det är dags för nya lamm och kalvar.

Ni gör lokalt producerat kött, var kan man få tag i det?
– Vår lokala marknad sträcker sig till Mälardalen och vårt kött finns under varumärket Smak av Gotland men även Änglamark och på Ica (I love eco) och Axfood.

Hur många djur har ni på gården?
– Vi föder upp ungefär 450-500 lamm varje vår och använder ett antal till egen rekrytering, vi skickar kanske 350 lamm till slakt varje år.
– Sedan har vi 90 kor som får ungefär lika många kalvar och skickar 70-80 djur till slakt varje år.

Har djuren några egenheter eller speciellt beteende?
– De gotländska pälsfåren är otroligt bra mödrar med starka modersinstinkter och bra vitalitet hos lammen som är härliga att ha och göra med.
–Korna är också väldigt bra på att ta vara på sina kalvar, vi försöker främja deras naturliga, vilda beteende. Vi har Charolais-kor, en fransk köttras ursprungligen men våra härstammar från Nordamerika eftersom de passar vårt klimat bättre.

Varför just det djurslaget och inte något annat?
– Pälsfåren fanns här på Nors långt innan mina föräldrar tog över, farmor och farfar hade också pälsfår och mina föräldrar var tidiga på att ta in Charolais-kor. Vi har utvecklat den verksamheten och även förvaltat fårskötseln vidare.

Hur tänker och känner du när du går i matbutikens köttdisk?
– Jag är ganska petig med förpackningen när jag väljer kött i butik och vill ha kött som varit vakuumförpackat länge och se hur mycket vätska som har släppt. Jag vill ha koll på styckningsdatum och att kunna se själv hur köttet ser ut för att bedöma marmorering och storlek på biten.

Varför ska man välja svenskt kött?
– En anledning är att värna företagande i Sverige och satsa på svenskt lantbruk för det ger arbetstillfällen i hela kedjan runt verksamheten. Kan man stötta fler duktiga svenska bönder är väl det bra.

Vilket är det bästa kött du själv någonsin ätit? – Lammytterfilé och lamminnerfilé från vår gård, att äta köttet från höstens första lamm då är det inte bara köttsmaken utan helheten som gör det till en speciell upplevelse. Jag vet hur lammen gått ute och ätit örter och gräs som växer nära havet, det blir gott för både kropp och själ - en tredimensionell smak kan man säga.

Finns det någon detalj som du tycker fler borde upptäcka?
– På lammen är lägg väldigt gott, det är en sådan härlig konsistens som gör mig lite lycklig, speciellt tillagad långsamt med färska kryddor.
– När det gäller nötkött går det inte att förringa att mörad köttfärs inte är så dumt. Jag är dessutom väldigt förtjust i grytor, allra helst en kalops med ben som mamma gjorde den med hel potatis och lök, en sådan gryta skojar man inte bort.

Mer från Poons köttskola

”Instinktivt ville jag bara fly”
Artikel

”Instinktivt ville jag bara fly”

Färjan över till Gotland kändes bra men vägen till gården kändes ännu bättre. Ja

“Mat är inte bara mat”
Artikel

“Mat är inte bara mat”

I Poons köttskola får du massor av bra tips och kunskap om kött från bönderna Fi

“En tredimensionell smak”
Artikel

“En tredimensionell smak”

Hos Elof och Maude på Nors och Bäcks gård finns skog och åkermark för ekologisk

“Allt vi gör är en helhet”
Artikel

“Allt vi gör är en helhet”

I Poons köttskola en resa bland svenska gårdar är Filip på Gotland och Nors gård

Poon om styckdetaljen skinka
Artikel

Poon om styckdetaljen skinka

Undrar du vilka delar man kan få ut från en skinka? Filip Poon berättar!

Poons köttskola om lamm
Artikel

Poons köttskola om lamm

Filip Poon visar vilka styckdelar man får ut av en lammsadel.

Poons köttskola om fläskkarré
Artikel

Poons köttskola om fläskkarré

Vet du varför fläskkarré är så gott? Filip Poon har svaret!

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?
Artikel

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?

Filip Poon berättar om skillnande på olika köttförpackningar och varför han före

Poon om grissida
Artikel

Poon om styckdetaljen grissida

Filip Poon berättar om hur de olika delarna av en grissida används.

Del 4: visste du att...
Artikel

Del 4: visste du att...

…vi har 344 000 mjölkkor idag – för 20 år sedan hade vi 482 000 kor?

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”
Artikel

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”

I Filip Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar besöker Filip Poon bland

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”
Artikel

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar, träffar kocktalangen Filip Poo

“Det blir enfald istället för mångfald”
Artikel

“Det blir enfald istället för mångfald”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har vi kommit till Magnus Jönss

Tänk om vi haft fler får betandes i parker
Artikel

Tänk om vi haft fler får betandes i våra parker

Vi har kommit till Magnus Jönsson i Hörby. Här hoppar lammen omkring, de skuttar

“Hängmörning är överskattat”
Artikel

“Hängmörning är överskattat”

På sin resa bland svenska gårdar har Filip Poon kommit till köttexperterna Ann o

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”
Artikel

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”

Se hit den som gillar lokalt producerat kött. Ann och Tomas Perssons gård Tolång

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik
Artikel

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik

Filip Poon besöker Tolånga gård utanför Sjöbo och får bland annat lära sig om Sv

Svenska folkets charkfavoriter –  här är hela listan!
Artikel

Svenska folkets 10 charkfavoriter – här är hela listan!

Här är svenska folkets 10 favoriter i charkdisken. Filip Poon har lärt sig en he

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”
Artikel

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”

På Tolånga gård strax utanför Sjöbo är kretsloppet slutet. Här går Black Angus-k

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”
Artikel

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”

I Poons köttskola - en resa bland Sveriges gårdar besökte Filip Jeanette Elander

“Man blir aldrig besviken på griskött”
Artikel

“Man blir aldrig besviken på griskött”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har kocktalangen Filip Poon kom

Jeanette Elander - från vd till köttbonde
Artikel

Jeanette Elander - från vd till köttbonde

I Poons köttskola besöker vi som tredje gård Jeanette Elander och hennes man Fre

På med nytvättade stövlar för grisbesök
Artikel

På med nytvättade stövlar för grisbesök

Under resans gång har jag hört om och om igen om hur viktigt det är att jag bär

Filip Poon träffar världens sötaste gris
Artikel

Filip Poon träffar världens sötaste gris

Gulligare än så här blir det inte...

Del 3: Visste du att...
Artikel

Del 3: Visste du att...

...det är viktigt att förvara kött kallt, helst i +4 grader? ...spagetti och köt

Test
Artikel

“Det ska vara gott hela vägen in i hjärtat”

Vilka djur har ni på gården? – Vi föder upp ungtjurar av mjölkras, vi köper tjur

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”
Artikel

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”

Elin och Daniel träffades som unga men har inte haft några andra tankar än att l

Därför har höbalarna bytt färg i år
Artikel

Därför har höbalarna bytt färg i år

Poon berättar varför vissa höbalar är rosa.

Del 2: Visste du att...
Artikel

Del 2: Visste du att...

...Kina föder upp mer än hälften av världens grisar? ...39 % av det griskött som

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina
Artikel

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina

Filip bestämmer sig för att döpa tjurarna efter kockar, varav en får heta Mat-Ti

Grisbondens bästa tips om kött
Artikel

Grisbondens bästa tips om kött

“Hellre lite fryst fläsk hemma än inget fläsk alls”

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”
Artikel

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”

Berätta lite om rapsgrisarna och den råvaran? – Jag tycker att rapsgrisen är lät

Filip Poon testar på livet som grisbonde
Artikel

Filip Poon testar på livet som grisbonde

Hur går det till när grisarna får mat? Och vad är egentligen skillnaden på halm

Anders griskött är exceptionellt
Artikel

Anders griskött är exceptionellt

Den andra gården i Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar är Anders Gunn

"Den här grisen döper jag till Tina"
Artikel

"Den här grisen döper jag till Tina"

Filip Poon passar på att döpa en av grisarna på gården. Men varför får hon heta

Dax igen att ta på sig stövlarna
Artikel

Dax igen att ta på sig stövlarna

Vilken underbar gård, och vilka fantastiska djur. Halla gård är enorm. Bonden, A

Visste du att...
Artikel

Visste du att...

…kött ska skäras tvärs över fibrerna när det trancheras, för att inte bli segt o

"De bits inte då?"
Artikel

"De bits inte då?"

Filip Poon provar på att mata grisar, men verkar först inte helt bekväm med uppd

Tittis bästa tips om kött
Artikel

Tittis bästa tips om kött

Varför ska man välja svenskt kött? – Därför att i Sverige har vi så goda möjligh