Svenska folkets 10 charkfavoriter – här är hela listan!

Svenska folkets charkfavoriter –  här är hela listan!
Foto: Fredrik Persson

Här är svenska folkets 10 favoriter i charkdisken. Filip Poon har lärt sig en hel del om charkuterier nu i Poons köttskola en resa bland svenska gårdar och ger här sina bästa tips på hur du kan få fram det lilla extra av råvarorna.

1. Bacon
Filip tipsar: Bacon i sig är en smaksättare. Testa att ha det i pajer och andra maträtter det förändrar hela smakupplevelsen.

2. Påläggsskinka
Filip tipsar: Om du gör exempelvis en löksoppa, lägg påläggsskinka ovanpå stället för folie så kommer den både att ge smak och fungera som lock. Lägg på skinka så det täcker ordentligt.

3. Kryddiga korvar
Filip tipsar: Det är väldigt gott att ha i korv i köttfärs, gröp ur innandömet i korven och hacka det grovt, lägg ner det i köttfärsen. Det kan du göra med alla typer av köttfärsrätter. Testa att pimpa din hamburgare med korv nästa gång.

4. Leverpastej
Filip tipsar: Det är inte mycket som slår en leverpastejmacka med pressgurka och gärna bacon också - det blir inte bättre.

5. Salami
Filip tipsar: Du ska testa salami i en gryta, nästan alla charkuterier kan du ha i grytor, det blir en smaksättare i sig. Hacka korven i små bitar, det blir som små puckar av smak i grytan.

6. Köttbullar
Filip tipsar: Trä upp köttbullarna på spett, kanske med prinskorv också, och grilla så blir ungarna glada.

7. Rostbiff
Filip tipsar: Rostbiff ska du lägga på en macka med majonnäs och rostad lök. Här hittar du Filips recept.

8. Falukorv
Filip tipsar: Testa att göra om falukorven till hamburgare, det blir riktigt gott, en höjdare faktiskt. Klicka här för recept.

9. Hamburgare

10. Kassler
Filip tipsar: Rosta en macka och bred på lite skånsk senap och lägg på en skiva på mackan. Enkelt och gott.

Mer från Poons köttskola