“Mat är inte bara mat”

“Mat är inte bara mat”

I Poons köttskola får du massor av bra tips och kunskap om kött från bönderna Filip möter på resan. Här delar köttbonden Elof Nilsson från Nors och Bäcks gård med sig av sina tips om lamm- och nötkött.

Hur ska det hanteras?
– I konsumentledet tycker jag att helst ska man välja ett hängmörat kött som fått hänga lugnt, mörat och tappat sin vätska. En vanlig entrecôte kan du välja en vakuumförpackad men du ska se hur biten ser ut och hur mycket köttsaft som släppt, jag äter gärna ett mörkare nötkött som är lite äldre.

Hur ska det tillagas?
– Det hänger på hur bråttom du har, men en köttsoppa är jättegott, och ett ugnsbakat lammlägg är ju aldrig fel.

Hur ska man tänka när man ska välja kött?
– Jag tycker köttbranschen ska utvecklas lite som vinbranschen att man har ett “husets kött”, och tittar på jordmån och vad djuren ätit på samma sätt som med vin. Kött är dyrt så det du äter ska vara bra och motsvara förväntningarna och ge valuta för pengarna.

Hur ska det kryddas?
– Jag är svag för olika kryddsmör beroende på säsong när det kommer ramslök eller kneiplök till exempel, att göra eget kryddsmör är riktigt najs.

Vilket är ditt favoritrecept på kött?
– Mammas kalops står högt det gör den, men grillat lammkött som en grillad lammbog det är väldigt gott på sommaren. Men är jag hungrig vill jag ha mat nu, då går det bra med falukorv och makaroner också.

Tips till Filip och till alla som ska laga till ditt kött?
– Jag måste fundera lite på den, jag har inget speciellt tips men det vore kul att visa att det ger ytterligare en dimension till maten när man får vara delaktig hela vägen - för mat är inte bara mat.

Mer från Poons köttskola

Nors köttfärssås
Betyg: 4.1 av 5 (9 röster)

Nors köttfärs

Nors gård
1 h
Crispy beef
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.7 av 5 (60 röster)

Crispy beef

Filip Poon
30 m
Hemgjord köttfond
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.5 av 5 (10 röster)

Hemgjord köttfond

Filip Poon
3-4 h
Lammgryta från Bessinge
Betyg: 3.53 av 5 (17 röster)

Lammgryta från Bessinge

Bessinge gård
1 h
Lammlägg med ratatouille
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 4.25 av 5 (4 röster)

Lammlägg med ratatouille

Filip Poon
1 + 8 h
Charktallrik för två
Betyg: 3.86 av 5 (7 röster)

Charktallrik för två

Tolånga gård
15 m
Högrevsgryta med rotselleri och inlagd lök
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 2.5 av 5 (16 röster)

Högrevsgryta med rotselleri och inlagd lök

Filip Poon
30 m + 8-12 h
Klibbiga revben
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.6 av 5 (33 röster)

Klibbiga revben

Filip Poon
1 h 30 m
Skinkstek från Äs
Betyg: 3.3 av 5 (282 röster)

Skinkstek från Äs

Äs gård
Dagnys kassler
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.8 av 5 (22 röster)

Dagnys kassler

Filip Poon
30-40 m
Långkokt grissida
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3 av 5 (8 röster)

Långkokt grissida

Filip Poon
1 + 8 h
Flankstek med gremolata och rucola
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.25 av 5 (4 röster)

Flankstek med gremolata och rucola

Filip Poon
20 m
Nysäters stek i lergryta
Betyg: 3.2 av 5 (258 röster)

Nysäters stek i lergryta

Nysäter gård
2 h
Hamburgare på falukorv
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 2.9 av 5 (36 röster)

Hamburgare på falukorv

Filip Poon
30 m
Grindtorps köttbullar med mandelpotatismos och rårörda lingon
Betyg: 3.63 av 5 (8 röster)

Grindtorps köttbullar med mandelpotatismos och rårörda lingon

Grindtorps gård
45 m
Helgrillad entrecôte med löksky
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 2.5 av 5 (6 röster)

Helstekt entrecôte med löksky

Filip Poon
1 h