Grisbondens bästa tips om kött

Grisbondens bästa tips om kött

“Hellre lite fryst fläsk hemma än inget fläsk alls”

Varför ska man välja svenskt kött?
– Om du vet var köttet kommer ifrån, var det är uppfött och vad det stoppat i sig då vet du tillräckligt för att göra ett aktivt val när du ska äta kött. Vi är bäst i världen i Sverige på att ta hand om våra djur. Här får grisarna ha kvar knorren till exempel, vi bryr oss om djuren.

Hur ska det hanteras?
– Först och främst ska bonden ha tagit hand om djuret, det ska vara slaktat på rätt sätt. Det bästa är om man har möjlighet att stycka upp det och lägga på grillen direkt. Du ska helst inte behöva frysa ner köttet.

Hur ska det tillagas?
– Direkt och med smör, vitlök och timjan i stekpannan. Helst bara ett par timmar efter slakt. En sida kör jag gärna lågtempad över natten i ugn, kotletter steker jag oftast.

Hur ska det förvaras?
– Ibland måste man ju frysa in köttet, men hellre lite fryst fläsk hemma än inget fläsk alls. 

Hur ska det kryddas?
– Jag brukar använda klassiska lammkryddor som timjan, rosmarin och lite vitlök.

Hur vill du äta ditt kött?
– Helst äter jag en lågtempad sida som jag lägger på en bädd av lök, timjan, äpple, honung och en torr rub som jag gnider in sidan med, sedan ett till lager med kryddor ovanpå, och så täcker jag med rapsolja så får det stå i ugnen tills den är klar.

Tips till Filip och till alla som ska laga till ditt kött?
– Viktigast är att han har ett grymt glatt humör när han kommer hit, jag har nog inga tips men jag själv hoppas få lite tips om hur jag kan piffa till min lågtempade sida och vad jag ska ha för tillbehör.