“Allt vi gör är en helhet”

“Allt vi gör är en helhet”

I Poons köttskola en resa bland svenska gårdar är Filip på Gotland och Nors gård. Köttbonden Elof Nilsson och sambon Maude tog över den 2003 men sedan 2010 har de faktiskt en gård var då paret investerade i gården Bäcks. De driver allt som en helhet tillsammans och här produceras lamm- och nötkött som dessutom håller landskapet öppet.
– Vi driver allt som en helhet men ville vara jämställda och har nu en gård var, säger Elof.

– Jag har alltid tyckt att lantbruk är väldigt roligt med en fantastisk frihet även om det är mycket jobb, säger Elof Nilsson. Närheten till naturen, att jobba med djur och vara med från grunden och tillverka mat är det häftiga med att vara lantbrukare.

Vilka utmaningar eller fördelar finns det med att vara köttbonde?
– Just nu är det medialt intressant med bonden, tidigare sågs vi som miljöbovar. Vi känner tvärtom nu att vi gör en kollektiv nytta och sköter om miljön i ett naturreservat och på samma gång skapar ett kött som blir väldigt gott.

Roligast som köttbonde?
– Varje årstid har sin tjusning, kalvningen på våren där vi följer hur de växer som planerat och får sedan se resultatet i form av ett fantastiskt kött.
– Jag tycker dessutom det är riktigt, riktigt trevligt att gå en kvällsrunda bland djuren när det är stjärnklart. Eller att gå och spana vid kalvning, det kanske har kommit en ny kalv som precis rest sig upp och det är sådan harmoni hos djuren.

Vilken är den vanligaste myten om köttbonde eller bonde i allmänhet som du möter?
–Jag tycker inte att det finns någon, vi känner att alla vänner vi har omkring oss ser kvaliteten i uppfödningen vi har och de flesta förstår sammanhanget.

Om du inte var bonde vad skulle du göra då?
– Jag skulle inte vilja ha ett stillasittande jobb utan något kreativt där man använder både huvud och händer och jobbar tillsammans med andra människor

Mer från Poons köttskola