”Fler borde upptäcka högrev – det är som vardagsentrecôte”

”Fler borde upptäcka högrev – det är som vardagsentrecôte”

På Grindtorps gård föder man upp rasen Highland Cattle som får växa långsamt och blir ett smakrikt kött. De slaktas när korna är tre år gamla och köttet säljs sedan färdigpackat i köttlådor direkt till konsumenter. Titti berättar mer om nötkött av Highland Cattle.

Hur lever era kor?
– Våra kossor går ute året om, det gör att de växer långsamt, men mår bra och köttet får fin marmorering och smak. Styckaren på slakteriet säger: "Highland Cattle-färs är så god och smakrik att den inte behöver kryddas!

Hur jobbar ni med djuren på gården?
– De är bara gräsuppfödda och växer långsamt, får de bra foder omvandlar de det till ett väldigt gott och smakrikt kött. Vi odlar allt gräsbete (vall) själva. Fettet som ger smaken till köttet kommer när djuren vuxit färdigt i lugn och ro, då får de bra muskler och fettinsprängning som ger mycket smak. Vi slaktar senare än andra köttraser.

**Berätta om djuren på gården, varför blev det köttlådor?
**– Vi gick ut på Facebook och frågade om någon var intresserad av köttlådor för nöt från våra djur - det sa bara poff så var allting slut. Vi har i dagsläget större efterfrågan än vi kan producera.

Har Highland Cattle några speciella egenheter?
– Jag älskar de här djuren, alltid älskat kor. Jag fick två kvigor av min man när jag fyllde 40 och jag är tyvärr allergisk och vi kan inte ha kor inomhus i alla fall, så då köpte vi Highland Cattle – de går ju ute hela tiden. Sedan köpte vi en tjur och på den vägen är det

Varför just det djurslaget och inte något annat?
– Vi har diskuterat det och kommit fram till att köttet är så smakrikt att det är Highland som är grejen för oss. Vi slaktar djuren vid tre års ålder, då har de vuxit färdigt men är relativt gamla men med massor av smak. Den kan du inte fixa till i efterhand och mörningen kommer i och med att köttet får hänga.

Hur jobbar ni för att djuren ska kunna bete sig naturligt?
– Det gör de bara miljön är naturlig. På sommaren håller de marker runt gården öppna och på höst och vinter går de i en skogshage där de gör i stort sett vad de vill, sköter sig själva och har egna sociala aktiviteter för sig i gruppen. De har bra mat, rent vatten, torr liggplats och varandra. På vintern gör de kanske inte så mycket i våra ögon men de har inte så stort behov av underhållning.

**Hur tänker och känner du när du går i matbutiken och tittar i köttdisken?
**– Jag känner en väldig stolthet att vara köttbonde och tycker det är jättekul att prata med personalen, men en del kött i köttdisken gör mig illa berörd. Vi har en natur i Sverige som är som gjord för att ha idisslande djur och hålla naturen öppen, vi kan producera hur mycket fint kött som helst här med våra förutsättningar, det borde vara mer sådant i butikerna.

Vilket är det bästa kött du själv någonsin ätit?
– Det är faktiskt gårdens egenproducerade, när vi slaktade vår åtta år gamla tjur Hubbe. Det blev mestadels köttfärs i köttådor som gick åt direkt, men vi sparade entrecoten och filén till oss själva och lät det hängmöra i fem veckor i kylrum. Det blev otroligt mört med en helt otrolig smak. Han var inte mager Hubbe så det fanns bra fett i köttet.

Finns det någon detalj som du tycker fler borde upptäcka?
– Ja jag tycker att märgpipa borde fler testa, det är en framdel som jag gillar, men jag säger nog ändå högreven - där har vi en bit vardagsentrecôte som fler borde upptäcka.

Mer från Poons köttskola