Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”

I Poons köttskola - en resa bland Sveriges gårdar besökte Filip Jeanette Elander på Äs gård i Västerås. Hon lärde Filip en hel del om att föda upp grisar och här är hennes bästa tips om kött.

Hur ska griskött hanteras?
– Fläskkött är inte så komplicerat i konsumentledet, det viktigaste för oss är att våra grisar tas om hand på ett lugnt och fint sätt på väg till slakt, det är väsentligt för en fin köttkvalitet.

Hur ska det tillagas?
– Fläsk i ugnen vill jag ha på 74 grader, det ska inte vara rött tycker jag även om en del kockar pratar om det, och köper du svenskt kött är det inget problem då vi i Sverige är fria från salmonella.

Hur ska det förvaras?
– Inga problem med förvaring egentligen, ju magrare kött desto bättre går det att frysa in, och där ska det helst inte ligga längre än sex månader. Laga till det så färskt som möjligt är väl en bra idé.

Hur ska det kryddas?
– Jag kryddar bara med salt och peppar om jag gör en fläskstek, det räcker jättebra.

Vilket är ditt favoritrecept på kött?
– Fläskstek med brun sås och potatis, med vatten till eller mjölk så stödjer vi mjölkbönderna.

Tips till Filip och till alla som ska laga till ditt kött?
– Jag hoppas få tips av honom, men ett litet tricks är att jag brukar stoppa lite ädelost i såsen, det är gott.

Mer från Poons köttskola

Nors köttfärssås
Betyg: 4.1 av 5 (9 röster)

Nors köttfärs

Nors gård
1 h
Crispy beef
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.7 av 5 (60 röster)

Crispy beef

Filip Poon
30 m
Hemgjord köttfond
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.5 av 5 (10 röster)

Hemgjord köttfond

Filip Poon
3-4 h
Lammgryta från Bessinge
Betyg: 3.53 av 5 (17 röster)

Lammgryta från Bessinge

Bessinge gård
1 h
Lammlägg med ratatouille
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 4.25 av 5 (4 röster)

Lammlägg med ratatouille

Filip Poon
1 + 8 h
Charktallrik för två
Betyg: 3.86 av 5 (7 röster)

Charktallrik för två

Tolånga gård
15 m
Högrevsgryta med rotselleri och inlagd lök
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 2.5 av 5 (16 röster)

Högrevsgryta med rotselleri och inlagd lök

Filip Poon
30 m + 8-12 h
Klibbiga revben
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.6 av 5 (33 röster)

Klibbiga revben

Filip Poon
1 h 30 m
Skinkstek från Äs
Betyg: 3.3 av 5 (282 röster)

Skinkstek från Äs

Äs gård
Dagnys kassler
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.8 av 5 (22 röster)

Dagnys kassler

Filip Poon
30-40 m
Långkokt grissida
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3 av 5 (8 röster)

Långkokt grissida

Filip Poon
1 + 8 h
Flankstek med gremolata och rucola
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.25 av 5 (4 röster)

Flankstek med gremolata och rucola

Filip Poon
20 m
Nysäters stek i lergryta
Betyg: 3.2 av 5 (258 röster)

Nysäters stek i lergryta

Nysäter gård
2 h
Hamburgare på falukorv
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 2.9 av 5 (36 röster)

Hamburgare på falukorv

Filip Poon
30 m
Grindtorps köttbullar med mandelpotatismos och rårörda lingon
Betyg: 3.63 av 5 (8 röster)

Grindtorps köttbullar med mandelpotatismos och rårörda lingon

Grindtorps gård
45 m
Helgrillad entrecôte med löksky
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 2.5 av 5 (6 röster)

Helstekt entrecôte med löksky

Filip Poon
1 h
Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen” | Köket.se