”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”

På Tolånga gård strax utanför Sjöbo är kretsloppet slutet. Här går Black Angus-kor och betar fritt på hagarna året om. Det är verkligen en fröjd att se dem. Landskapet runt omkring är otroligt vackert. Kornas päls blänker i solen och man blir faktiskt lite varm i kroppen när man ser djuren.

När jag går där i hagen bland djuren så känner jag hur avslappnade de är, och det smittar av sig. Fram till korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe! En enorm tjur! Jag tror aldrig jag har sett en sådan massiv tjur förut. Tänk dig tjuren Ferdinand fast dubbelt så stor. Som tur var han lugn i sinnet. Pluto heter han, berättade bönderna Ann och Tomas Persson som driver gården.

Det speciella med denna gård är att Ann och Tomas lyckats slå ihop allting till en helhet. Från att djuret slaktas till att konsumenten köper den. På gården finns nämligen en krog där de serverar gårdens kött och gästerna uppskattar det verkligen. De har dessutom en liten köttbutik där de säljer köttet och andra charkuterier. Så när du är klar med middagen i restaurangen går du bara över till butiken och köper med dig lite kött hem, så har du mat för veckan. Snacka om närproducerat. 

Ska vi tala om köttet så är det av högsta kvalitet, det är så otroligt marmorerat att det knappt är sant. I varenda detalj finns det otroligt mycket insprängt fett, vilket i sig är lika med smak. Charkprodukterna är också otroligt goda. Det var en smaksensation att testa gårdens kött. Och det var ett rent nöje att få se de vackra djuren ute i deras rätta miljö. /Filip

Mer från Poons köttskola