Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik

Filip Poon besöker Tolånga gård utanför Sjöbo och får bland annat lära sig om Svart Angus-kött. Tomas Persson driver gården med sin fru Ann.

Vad sa folk när ni sa att ni skulle bygga en köttbutik med krog ute på åkern? - Folk sa att vi inte var kloka, vi blev nog lite idiotförklarade; “det kommer aldrig att gå”, sa folk för sex år sedan. Sedan hade vi ju såklart stöd från många också som hjälpte och stöttade på olika sätt.

Hur fungerar verksamheten på gården?– Dels har vi första gården vi köpte där vi bor, och sedan krog och butik i Tolånga och sedan betesmarkerna där djuren finns. Det är tre produktionsenheter som vi både arrenderar och äger.

Hur jobbar ni med djuren på gården? Vad de äter, lever och mår från födseln och framåt? – De går ute året om och äter kravcertifierat hö och bete. Nu på sommaren under betesperioden är det mycket passning och se till att kalvningar går bra. Vi jobbar dessutom med att ta fram djur för utställningar, Ann var med och vann Best in show 2014 för Sveriges bästa tjur på MilaMässan.– Vi har lite speciell skötsel av korna, så kallad ranchdrift vilket innebär att de är ute året om så vi har inga byggnader till dem. Ibland saknar jag ett varmt stall att jobba i, men djuren mår bra även om bonden fryser.

Ni jobbar ju med lokalt producerat kött, samarbetar ni med andra bönder i närområdet? Andra företagare?– Vi ligger placerade mellan två slakterier som vi samarbetar med, vi har en granne som vi köper lamm av och säljer i butiken. En annan har mjölk och en annan smör, som vi också har glädje av. Ett annat exempel är att golfklubben köper in catering från oss istället för att starta en egen restaurang och vi köper även in kött från andra producenter om vi behöver.

Berätta om djuren på gården? – Vi har ungefär 200 kalvningar per år av Svart Angus och Röd Angus, ungefär 200 kor alltså, men vi har även rasen Belted Galloway.

Ras, beteende och speciella egenheter? – Med ranchdriften blir det lite speciell, vi går ute bland djuren, tar och rör vid dem rent fysiskt för att kontrollera att allt är bra och då måste jag vara nära. – Varje individ har sin identitet, det finns ansvarstagande föräldrar och lite mer dominanta individer - de skiljer sig åt på olika sätt. Vi får en stark relation till djuren, det är inte roligt när de äldre ska åka till slakt och speciellt om det varit med på utställningar då blir det en extra dimension i relationen till djuren.

Varför just speciellt Svart Angus och inte något annat?– Vi har haft de flesta raser, men Svart Angus ärliga sätt och temperament är kanon, och vi har jobbat stenhårt för att marknadsföra och visa hur bra rasen är. De behöver inget kraftfoder så det är en billig ko, och givetvis köttkvaliteten från rasen är fantastisk. Angus har en stambok bak till 1200-talet i Skottland för de fina köttegenskaperna.

Hur jobbar ni för att djuren ska kunna bete sig naturligt?– De går fritt ute året om och det är verkligen ett naturligt beteende, om de vill kan de gå undan från flocken för att kalva och sedan gå tillbaka när de vill. 

Varför ska man välja svenskt kött?– Förutom miljöaspekterna mot importerat kött tycker jag definitivt att om man har något etiskt ansvar över huvud taget ska man välja svenskt. – Jag förstår inte hur man kan klaga på svenskt djurproduktion över huvud taget om man sett hur det ser ut utomlands med den känslolösa uppfödningen som finns där, för mig är det helt obegripligt. 

Vilket är det bästa kött du själv någonsin ätit? – Det mesta vi äter i köttväg är vårt eget producerade, och de vanliga lite finare delarna som oxfilé, ryggbiff, entrecote ska alltid vara bra. Men det kött som överraskade mig positivt var när vi grillade Angus-högrev som blev fantastiskt bra. 

Finns det någon detalj som du tycker fler borde upptäcka?– Det är inget nytt, men framdelskött är underskattat, som högrev och bog, det viktiga är att folk vågar prova olika detaljer.

Mer från Poons köttskola

”Instinktivt ville jag bara fly”
Artikel

”Instinktivt ville jag bara fly”

Färjan över till Gotland kändes bra men vägen till gården kändes ännu bättre. Ja

“Mat är inte bara mat”
Artikel

“Mat är inte bara mat”

I Poons köttskola får du massor av bra tips och kunskap om kött från bönderna Fi

“En tredimensionell smak”
Artikel

“En tredimensionell smak”

Hos Elof och Maude på Nors och Bäcks gård finns skog och åkermark för ekologisk

“Allt vi gör är en helhet”
Artikel

“Allt vi gör är en helhet”

I Poons köttskola en resa bland svenska gårdar är Filip på Gotland och Nors gård

Poon om styckdetaljen skinka
Artikel

Poon om styckdetaljen skinka

Undrar du vilka delar man kan få ut från en skinka? Filip Poon berättar!

Poons köttskola om lamm
Artikel

Poons köttskola om lamm

Filip Poon visar vilka styckdelar man får ut av en lammsadel.

Poons köttskola om fläskkarré
Artikel

Poons köttskola om fläskkarré

Vet du varför fläskkarré är så gott? Filip Poon har svaret!

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?
Artikel

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?

Filip Poon berättar om skillnande på olika köttförpackningar och varför han före

Poon om grissida
Artikel

Poon om styckdetaljen grissida

Filip Poon berättar om hur de olika delarna av en grissida används.

Del 4: visste du att...
Artikel

Del 4: visste du att...

…vi har 344 000 mjölkkor idag – för 20 år sedan hade vi 482 000 kor?

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”
Artikel

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”

I Filip Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar besöker Filip Poon bland

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”
Artikel

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar, träffar kocktalangen Filip Poo

“Det blir enfald istället för mångfald”
Artikel

“Det blir enfald istället för mångfald”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har vi kommit till Magnus Jönss

Tänk om vi haft fler får betandes i parker
Artikel

Tänk om vi haft fler får betandes i våra parker

Vi har kommit till Magnus Jönsson i Hörby. Här hoppar lammen omkring, de skuttar

“Hängmörning är överskattat”
Artikel

“Hängmörning är överskattat”

På sin resa bland svenska gårdar har Filip Poon kommit till köttexperterna Ann o

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”
Artikel

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”

Se hit den som gillar lokalt producerat kött. Ann och Tomas Perssons gård Tolång

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik
Artikel

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik

Filip Poon besöker Tolånga gård utanför Sjöbo och får bland annat lära sig om Sv

Svenska folkets charkfavoriter –  här är hela listan!
Artikel

Svenska folkets 10 charkfavoriter – här är hela listan!

Här är svenska folkets 10 favoriter i charkdisken. Filip Poon har lärt sig en he

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”
Artikel

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”

På Tolånga gård strax utanför Sjöbo är kretsloppet slutet. Här går Black Angus-k

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”
Artikel

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”

I Poons köttskola - en resa bland Sveriges gårdar besökte Filip Jeanette Elander

“Man blir aldrig besviken på griskött”
Artikel

“Man blir aldrig besviken på griskött”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har kocktalangen Filip Poon kom

Jeanette Elander - från vd till köttbonde
Artikel

Jeanette Elander - från vd till köttbonde

I Poons köttskola besöker vi som tredje gård Jeanette Elander och hennes man Fre

På med nytvättade stövlar för grisbesök
Artikel

På med nytvättade stövlar för grisbesök

Under resans gång har jag hört om och om igen om hur viktigt det är att jag bär

Filip Poon träffar världens sötaste gris
Artikel

Filip Poon träffar världens sötaste gris

Gulligare än så här blir det inte...

Del 3: Visste du att...
Artikel

Del 3: Visste du att...

...det är viktigt att förvara kött kallt, helst i +4 grader? ...spagetti och köt

Test
Artikel

“Det ska vara gott hela vägen in i hjärtat”

Vilka djur har ni på gården? – Vi föder upp ungtjurar av mjölkras, vi köper tjur

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”
Artikel

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”

Elin och Daniel träffades som unga men har inte haft några andra tankar än att l

Därför har höbalarna bytt färg i år
Artikel

Därför har höbalarna bytt färg i år

Poon berättar varför vissa höbalar är rosa.

Del 2: Visste du att...
Artikel

Del 2: Visste du att...

...Kina föder upp mer än hälften av världens grisar? ...39 % av det griskött som

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina
Artikel

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina

Filip bestämmer sig för att döpa tjurarna efter kockar, varav en får heta Mat-Ti

Grisbondens bästa tips om kött
Artikel

Grisbondens bästa tips om kött

“Hellre lite fryst fläsk hemma än inget fläsk alls”

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”
Artikel

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”

Berätta lite om rapsgrisarna och den råvaran? – Jag tycker att rapsgrisen är lät

Filip Poon testar på livet som grisbonde
Artikel

Filip Poon testar på livet som grisbonde

Hur går det till när grisarna får mat? Och vad är egentligen skillnaden på halm

Anders griskött är exceptionellt
Artikel

Anders griskött är exceptionellt

Den andra gården i Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar är Anders Gunn

"Den här grisen döper jag till Tina"
Artikel

"Den här grisen döper jag till Tina"

Filip Poon passar på att döpa en av grisarna på gården. Men varför får hon heta

Dax igen att ta på sig stövlarna
Artikel

Dax igen att ta på sig stövlarna

Vilken underbar gård, och vilka fantastiska djur. Halla gård är enorm. Bonden, A

Visste du att...
Artikel

Visste du att...

…kött ska skäras tvärs över fibrerna när det trancheras, för att inte bli segt o

"De bits inte då?"
Artikel

"De bits inte då?"

Filip Poon provar på att mata grisar, men verkar först inte helt bekväm med uppd

Tittis bästa tips om kött
Artikel

Tittis bästa tips om kött

Varför ska man välja svenskt kött? – Därför att i Sverige har vi så goda möjligh