“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”

Elin och Daniel träffades som unga men har inte haft några andra tankar än att leva bondelivet. Att få leva med djur och skapa sin egen arbetssituation med hela familjen. – Livet på Nysäter är vår vision av hur vi vill leva och försörja oss och våra barn, säger Elin Bergström som är den tredje köttbonden Filip Poon möter på sin resa bland svenska gårdar.

Elin och Daniel träffades som unga, Daniel var 19 och Elin 15, men ingen av dem hade några tankar på att leva ett annat liv än ett fritt bondeliv. Elin var intresserad av sina föräldrars gård och Daniel spenderade mycket tid redan som ung på Nysäter hos mormor och morfar.
– Att leva med djur är något speciellt och ger väldigt mycket tillbaka, säger Elin och fortsätter, jag och Daniel har alltid haft en vision att det här är livet vi vill leva men det är klart att det ska fungera ekonomiskt och att vi kan ha ett normalt liv och gå på föräldramöten som alla andra.

Funkar det då?
–Ja både och, vi har ansträngt oss en hel del, lärt oss att släppa taget och ta in hjälp om vi måste för att ha ett normalt liv. Det är viktigt att känna inspiration och kunna utveckla sig också.

Vilka är fördelarna med att vara köttbonde?
– Att få driva en egen verksamhet, att skapa sin egen tillvaro och arbetssituation där vi får jobba med djur och äta kött med otroligt gott samvete.
– Jag tänker på svenskt köttproduktion i stort som något unikt och fint, vi ska alla bli ännu bättre, ha ännu gladare och friskare djur och få fram kött på ett ännu mer klimatsmart sätt. Att få vara en del av det känns väldigt bra.

Vad tycker du är roligast som köttbonde?
– Att jobba med de små kalvarna är det bästa, på Nysäter jobbar vi med att ta emot mjölkdrickande kalvar och det är en stor utmaning att få dem att må optimalt bra. De är så glada och det ger otroligt mycket tillbaka.

Vilken är den vanligaste myten om köttbonde eller bonde i allmänhet som du möter?
– Det är nog frågan om “är det inte jobbigt att de ska slaktas”, just när andra ser hur härligt det är med kalvarna. Jag blir ju lika ledsen som vem som helst om ett djur blir skadat eller liknande men eftersom jag vet att mina djur haft det bra är det inte sorgligt eller svårt när det är dags för slakt.
– Jag får ofta höra att tjurarna kan vara farliga men det är de oftast inte, bara de får ha kvar sitt naturliga flockbeteende.

Om du inte var bonde vad skulle du göra då?
– Jag hade nog antingen drivit någon form av egen verksamhet eller jobbat i vården. Daniel hade nog kunnat jobba med lite vad som helst, han är bra på så mycket.