“Gården är en helhet, allt hänger ihop”

I Filip Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar besöker Filip Poon bland annat Magnus Jönsson i Östra Sallerup i Skåne. Magnus växte upp i ett vanligt villakvarter men har alltid gillat lamm. Nu är han inte bara en lammbonde utan talesman för branschen och har byggt upp en verksamhet där allting hänger ihop.

Magnus har hållit på med får och lamm sedan 2004, men är inte uppvuxen på bondgård. Hans föräldrar skaffade får som en hobbyverksamhet och det var där intresset föddes. Han är beviset på att du kan bli köttbonde även om du är uppväxt i ett helt vanligt villakvarter.
– När det var dags att välja gymnasium valde jag att gå på lantbruksskola, och har sedan jobbat som anställd på ett antal svenska gårdar och i Australien och utbildade mig till lantmästare på SLU i Alnarp, säger Magnus Jönsson.

Efter en tid som konsult och rådgivare i lantbruksnäringen blev suget att jobba med lamm själv för stort och han skaffade en verksamhet med får och en liten gård vid sidan av, precis som sina föräldrar. Företaget har sedan växt allt eftersom och 2008 valde Magnus att satsa på det egna företaget fullt ut. Östra Sallerup var gården där det började, och 2011 tog Magnus över även sambons gård i Bessinge där hennes pappa var mjölkbonde, men nu är det lamm som gäller där.
– Affärsidén är att olika verksamheter går hand i hand och att det finns synergier mellan lamm, nöt och växtodling och en del vindkraftsproduktion - allting hänger ihop, säger Magnus.

Hur ser du på ditt yrke som köttbonde?
– Lammen är mitt huvudfokus, jag ser mig som livsmedelsproducent och vi odlar spannmål och producerar kött, men mitt hjärta ligger närmast lammnäringen.

Har du en extra fördel som köttbonde med din bakgrund?
– Absolut, min bredd har varit en stor fördel eftersom jag har haft bra koll på senaste rönen och forskningen i mitt tidigare jobb som rådgivare. När jag satt vid köksbordet hos en lantbrukare och berättade om alla nya rön var det inte alltid lätt för dem att omsätta det i praktiken inser jag nu. Jag har blivit mer ödmjuk inför lantbrukarens vardag när jag själv är en del av den. Så det var bra att ha den praktiska erfarenheten i att vara rådgivare och insikterna från rådgivningen nu när jag jobbar mest praktiskt.

Vilka är fördelarna med att vara lammbonde?
– Jag brukar säga att så länge fördelarna vida överstiger nackdelarna är det riktigt roligt, att leva med årstiderna i ett så här variationsrikt arbete det är helt fantastiskt, att leva med naturens skiftningar och med djuren.

Vad är det roligaste med att vara köttbonde?
– Det varierar det också, lamning är fantastiskt kul när den drar igång, då är det förbaskat roligt men efter det i två månader vill jag ha något nytt. När skörden kommer är jag peppad för att köra så det ryker men efter en period så vill jag att det ska hända något nytt igen..

Är du en rastlös person?
– Ja det är jag, men mycket är så förbaskat roligt, det tråkigaste som finns är när det är stiltje, men att smälta ihop allt till en helhet är det roligaste.

Vilken är den vanligaste myten om köttbonde eller bonde i allmänhet som du möter?
– Ja när jag gick på lantbruksskolan i gymnasiet med klasskompisar som vuxit upp på bondgård hade jag en lärare som sa till oss att det var bara de med gård att ärva som kunde bli bönder. Vi andra kunde glömma eget lantbruk. Det har jag burit med mig och det har både provocerat och sporrat mig, det har varit kämpigt men visst går det att komma in i branschen ändå.

Om du inte var bonde vad skulle du göra då?
– Jag hade säkert varit egen företagare på ett eller annat sätt, jag tycker om att räkna och är lite praktiskt lagd så förmodligen ekonom. Eller elektriker, det är kul att skruva och mecka.

Mer från Poons köttskola

”Instinktivt ville jag bara fly”
Artikel

”Instinktivt ville jag bara fly”

Färjan över till Gotland kändes bra men vägen till gården kändes ännu bättre. Ja

“Mat är inte bara mat”
Artikel

“Mat är inte bara mat”

I Poons köttskola får du massor av bra tips och kunskap om kött från bönderna Fi

“En tredimensionell smak”
Artikel

“En tredimensionell smak”

Hos Elof och Maude på Nors och Bäcks gård finns skog och åkermark för ekologisk

“Allt vi gör är en helhet”
Artikel

“Allt vi gör är en helhet”

I Poons köttskola en resa bland svenska gårdar är Filip på Gotland och Nors gård

Poon om styckdetaljen skinka
Artikel

Poon om styckdetaljen skinka

Undrar du vilka delar man kan få ut från en skinka? Filip Poon berättar!

Poons köttskola om lamm
Artikel

Poons köttskola om lamm

Filip Poon visar vilka styckdelar man får ut av en lammsadel.

Poons köttskola om fläskkarré
Artikel

Poons köttskola om fläskkarré

Vet du varför fläskkarré är så gott? Filip Poon har svaret!

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?
Artikel

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?

Filip Poon berättar om skillnande på olika köttförpackningar och varför han före

Poon om grissida
Artikel

Poon om styckdetaljen grissida

Filip Poon berättar om hur de olika delarna av en grissida används.

Del 4: visste du att...
Artikel

Del 4: visste du att...

…vi har 344 000 mjölkkor idag – för 20 år sedan hade vi 482 000 kor?

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”
Artikel

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”

I Filip Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar besöker Filip Poon bland

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”
Artikel

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar, träffar kocktalangen Filip Poo

“Det blir enfald istället för mångfald”
Artikel

“Det blir enfald istället för mångfald”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har vi kommit till Magnus Jönss

Tänk om vi haft fler får betandes i parker
Artikel

Tänk om vi haft fler får betandes i våra parker

Vi har kommit till Magnus Jönsson i Hörby. Här hoppar lammen omkring, de skuttar

“Hängmörning är överskattat”
Artikel

“Hängmörning är överskattat”

På sin resa bland svenska gårdar har Filip Poon kommit till köttexperterna Ann o

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”
Artikel

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”

Se hit den som gillar lokalt producerat kött. Ann och Tomas Perssons gård Tolång

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik
Artikel

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik

Filip Poon besöker Tolånga gård utanför Sjöbo och får bland annat lära sig om Sv

Svenska folkets charkfavoriter –  här är hela listan!
Artikel

Svenska folkets 10 charkfavoriter – här är hela listan!

Här är svenska folkets 10 favoriter i charkdisken. Filip Poon har lärt sig en he

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”
Artikel

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”

På Tolånga gård strax utanför Sjöbo är kretsloppet slutet. Här går Black Angus-k

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”
Artikel

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”

I Poons köttskola - en resa bland Sveriges gårdar besökte Filip Jeanette Elander

“Man blir aldrig besviken på griskött”
Artikel

“Man blir aldrig besviken på griskött”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har kocktalangen Filip Poon kom

Jeanette Elander - från vd till köttbonde
Artikel

Jeanette Elander - från vd till köttbonde

I Poons köttskola besöker vi som tredje gård Jeanette Elander och hennes man Fre

På med nytvättade stövlar för grisbesök
Artikel

På med nytvättade stövlar för grisbesök

Under resans gång har jag hört om och om igen om hur viktigt det är att jag bär

Filip Poon träffar världens sötaste gris
Artikel

Filip Poon träffar världens sötaste gris

Gulligare än så här blir det inte...

Del 3: Visste du att...
Artikel

Del 3: Visste du att...

...det är viktigt att förvara kött kallt, helst i +4 grader? ...spagetti och köt

Test
Artikel

“Det ska vara gott hela vägen in i hjärtat”

Vilka djur har ni på gården? – Vi föder upp ungtjurar av mjölkras, vi köper tjur

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”
Artikel

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”

Elin och Daniel träffades som unga men har inte haft några andra tankar än att l

Därför har höbalarna bytt färg i år
Artikel

Därför har höbalarna bytt färg i år

Poon berättar varför vissa höbalar är rosa.

Del 2: Visste du att...
Artikel

Del 2: Visste du att...

...Kina föder upp mer än hälften av världens grisar? ...39 % av det griskött som

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina
Artikel

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina

Filip bestämmer sig för att döpa tjurarna efter kockar, varav en får heta Mat-Ti

Grisbondens bästa tips om kött
Artikel

Grisbondens bästa tips om kött

“Hellre lite fryst fläsk hemma än inget fläsk alls”

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”
Artikel

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”

Berätta lite om rapsgrisarna och den råvaran? – Jag tycker att rapsgrisen är lät

Filip Poon testar på livet som grisbonde
Artikel

Filip Poon testar på livet som grisbonde

Hur går det till när grisarna får mat? Och vad är egentligen skillnaden på halm

Anders griskött är exceptionellt
Artikel

Anders griskött är exceptionellt

Den andra gården i Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar är Anders Gunn

"Den här grisen döper jag till Tina"
Artikel

"Den här grisen döper jag till Tina"

Filip Poon passar på att döpa en av grisarna på gården. Men varför får hon heta

Dax igen att ta på sig stövlarna
Artikel

Dax igen att ta på sig stövlarna

Vilken underbar gård, och vilka fantastiska djur. Halla gård är enorm. Bonden, A

Visste du att...
Artikel

Visste du att...

…kött ska skäras tvärs över fibrerna när det trancheras, för att inte bli segt o

"De bits inte då?"
Artikel

"De bits inte då?"

Filip Poon provar på att mata grisar, men verkar först inte helt bekväm med uppd

Tittis bästa tips om kött
Artikel

Tittis bästa tips om kött

Varför ska man välja svenskt kött? – Därför att i Sverige har vi så goda möjligh