Rostbiffmacka med hemgjord majonnäs, rostad lök och gurka

Rostbiffmacka med hemgjord majonnäs, rostad lök och gurka
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon
Filip Poon

Rostbiffmacka med hemgjord majonnäs, rostad lök och gurka

19 ingredienser

2 h

Matig macka med rostbiff och majonnäs. Perfekt på picknicken eller som enkel mat till många.

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Klicka här för att ta del av fler köttrecept, läsa Filips blogg samt lära känna bönder runt om i Sverige.

Ingredienser

portioner

Rostbiff

  • 1 kg innanlår, i bit
  • salt
  • peppar
  • olja

Rub (valfritt)

  • 1 msk peppar
  • 1 msk salt
  • 1 msk senapsfrö
  • 1 msk fänkålsfrö

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 0,5 l rapsolja
  • 3 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • salt

Tillbehör

  • valfritt bröd
  • sallad
  • rostad lök
  • rödlök
  • persilja
  • gurka, skivad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Mortla ruben och strö över steken tillsammans med olja. Bryn så att den får färg i en het stekpanna. Lägg den på en plåt och ställ in den i ugnen. När innertemperatur visar 60 grader är den klar. Ta då ut och låt den vila minst 20 min. Skiva sedan tunt. (Optimalt: gör biffen dagen innan).
  3. Majonnäs
    I en skål ha i senapen och äggulorna och vispa. tillsätt sedan oljan i en tunn stråle, var försiktig i början. När all olja är i ska majonnäsen vara tjock i konsistens, om inte, fortsätt ha i mer olja tills den tjocknar. Smaka sedan upp majonnäsen med vinägern och saltet.
  4. Servering
    Värm brödet och montera sedan ihop den gudomliga mackan tillsammans med grönsakerna och löken. Njut!