”Instinktivt ville jag bara fly”

”Instinktivt ville jag bara fly”

Färjan över till Gotland kändes bra men vägen till gården kändes ännu bättre. Jag har aldrig varit på Gotland förut, så jag blev rätt häpen över hur vackert landskapet faktiskt var. Relativt platt med mycket skog och buskområden, någonting med det tilltalar mig väldigt mycket.
koket.se
”Instinktivt ville jag bara fly”

När vi kom till gården var bönderna Elof och Maude redan igång med sysslorna, en körde traktor och en vallade lamm. Vi fick en snabb rundtur kring gården och sedan åkte vi ut till lammen. Det var fina lamm med fin och glansig ull. Hagen de gick och betade i var verkligen enorm, det var som att de gick fritt. 

Samma sak var det med korna som vi senare åkte och träffade. Nu snackar jag inte om “några enstaka hektar” utan om flera hundra hektar som djuren fick gå runt och beta på. Det var skog, öppna ängar, hav att gå och svalka sig i och mycket mer. Dessa djur är så gott som helt frigående skulle jag vilja påstå. När vi skulle till korna fyllde vi ett flak med hö och åkte sedan ut på fyrhjuling ut i terrängen (spela klippet för att se när jag åkte runt!). Känslan av att åka fyrhjuling ute i terräng var så sjukt underbar, man kände verkligen adrenalinet pumpa, framförallt när man fick chans att testa hästkrafterna på den. Vilken otroligt rolig upplevelse.

Så fort vi fick syn på korna började vi ropa på dem och de började direkt rusa mot oss. Det kändes så bisarrt att se så stora djur komma springande mot mig. Framförallt eftersom de kom springande samtidigt i en hjord rakt mot oss. Instinktivt ville jag bara fly, men stod kvar och snart var vi helt omringade av en hel hjord av kor. Så där satt jag på fyrhjulingen bland en massa kossor, och kollade jag över alla koryggar så var det på min ena sida det brusande havet och på min andra ett helt fantastiskt magiskt landskap. Kollade jag upp på den klarblåa himlen svävade två stycken kungsörnar. Det blev en underbar stund där, och jag kände verkligen “nuet”. Jag förstår helt och hållet charmen med att vara bonde. Man kommer verkligen närmare naturen på ett helt annat sätt. /Filip

Mer från Poons köttskola