Nysäters stek i lergryta

Foto: Fredrik Persson
Nysäters stek i lergryta
11 ingredienser
2 h
Saftig rostbiff som tillagas tillsammans med lök, vitlök och morötter i lergryta
Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Klicka här för att ta del av fler köttrecept, läsa Filips blogg samt lära känna bönder runt om i Sverige.
Ingredienser
- 800 g rostbiff (innanlår)
- 1 msk rapsolja
- 1 gul lök
- 1 rödlök
- 3 morötter
- 2 klyftor vitlök, krossade
- 1 dl rött vin (eller rött matlagningsvin)
- 2 msk kinesisk soja
- salt
- svartpeppar
- 0,5 knippe persilja, hackad
Gör så här
- Blötlägg lergrytan en halvtimma innan den skall användas.
- Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn köttet så att det får fin färg runt om, salta och peppra.
- Skala och dela lökarna i fyra klyftor, tvätta och skär morötterna i fem centimeter långa bitar. Lägg köttet i lergrytan tillsammans med lök, morötter och vitlök. Slå på vin och soja, sätt på locket.
- Ställ grytan på gallret mitt i den kalla ugnen, sätt värmen på 225 grader. Köttet är klart efter cirka 1,5 h. Lergrytan gör att tiden inte är så viktig, köttet blir inte överkokt om det skulle stå för länge.
- Strö över hackad persilja och servera med exempelvis klyftpotatis, sallad, smörstekt svamp och en sås som man gör av den mustiga skyn i lergrytan.