“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar, träffar kocktalangen Filip Poon svenska köttbönder. Här delar lammbonden Magnus Jönsson i Östra Sallerup och Bessinge med sig av sina bästa tips om lammkött.

Vad ska man titta efter i butiken?
– Jag tittar på färgen på köttet, är det ljust eller mörkt? Ett mörkt är ofta från ett äldre djur och ett ljusare är mjällare och lättare. Har du aldrig provat lamm ska du kanske börja med ett lite ljusare kött och gå över till mörkare allt eftersom.

Hur ska det tillagas?
– Jag är en stor förespråkare av att låta köttet vila. Ta fram det ett par timmar innan så det blir rumstempererat innan du börjar tillaga det. Låt det vila efteråt också, i synnerhet om du har en större bit så låt det vila innan du börjar skiva upp det. Passa på att duka och röra ihop såsen och låt köttet stå en stund.

Hur ska det förvaras?
– Det här med bäst-före-datum...det skulle finnas ett bäst-efter-datum istället, men använd alla sinnen om du är osäker. Köttet ska också vara torrt innan du tillagar det, torka av det innan du börjar jobba med köttet.

Hur ska det kryddas?
– Vitlök är en klassiker för lamm och används ofta hos oss, du kan också ta bara lite salt och peppar och gnida in det i lite citron så får köttet en ganska mild och fin smak.

Vilket är ditt favoritrecept på kött?
– Det är en mustig höstgryta, i den kan du ta lite extra av det som du tycker är gott, gillar du kantareller i grytan - ta lite extra kantareller. Och så grädde och smör - då kan du inte gå fel.

Har du något tips till Filip och till alla som ska laga till ditt kött?
– Jag vill verkligen slå ett slag för kött från det lite äldre djuret, det är en resurs som vi inte utnyttjar tillräckligt.

Mer från Poons köttskola

Nors köttfärssås

Nors köttfärs

Nors gård
1 h
Lammgryta från Bessinge
1 h
Charktallrik för två
15 m
Nysäters stek i lergryta
2 h