“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar, träffar kocktalangen Filip Poon svenska köttbönder. Här delar lammbonden Magnus Jönsson i Östra Sallerup och Bessinge med sig av sina bästa tips om lammkött.

Vad ska man titta efter i butiken?
– Jag tittar på färgen på köttet, är det ljust eller mörkt? Ett mörkt är ofta från ett äldre djur och ett ljusare är mjällare och lättare. Har du aldrig provat lamm ska du kanske börja med ett lite ljusare kött och gå över till mörkare allt eftersom.

Hur ska det tillagas?
– Jag är en stor förespråkare av att låta köttet vila. Ta fram det ett par timmar innan så det blir rumstempererat innan du börjar tillaga det. Låt det vila efteråt också, i synnerhet om du har en större bit så låt det vila innan du börjar skiva upp det. Passa på att duka och röra ihop såsen och låt köttet stå en stund.

Hur ska det förvaras?
– Det här med bäst-före-datum...det skulle finnas ett bäst-efter-datum istället, men använd alla sinnen om du är osäker. Köttet ska också vara torrt innan du tillagar det, torka av det innan du börjar jobba med köttet.

Hur ska det kryddas?
– Vitlök är en klassiker för lamm och används ofta hos oss, du kan också ta bara lite salt och peppar och gnida in det i lite citron så får köttet en ganska mild och fin smak.

Vilket är ditt favoritrecept på kött?
– Det är en mustig höstgryta, i den kan du ta lite extra av det som du tycker är gott, gillar du kantareller i grytan - ta lite extra kantareller. Och så grädde och smör - då kan du inte gå fel.

Har du något tips till Filip och till alla som ska laga till ditt kött?
– Jag vill verkligen slå ett slag för kött från det lite äldre djuret, det är en resurs som vi inte utnyttjar tillräckligt.

Mer från Poons köttskola

Nors köttfärssås
Betyg: 4.1 av 5 (9 röster)

Nors köttfärs

Nors gård
1 h
Crispy beef
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.7 av 5 (60 röster)

Crispy beef

Filip Poon
30 m
Hemgjord köttfond
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.5 av 5 (10 röster)

Hemgjord köttfond

Filip Poon
3-4 h
Lammgryta från Bessinge
Betyg: 3.53 av 5 (17 röster)

Lammgryta från Bessinge

Bessinge gård
1 h
Lammlägg med ratatouille
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 4.25 av 5 (4 röster)

Lammlägg med ratatouille

Filip Poon
1 + 8 h
Charktallrik för två
Betyg: 3.86 av 5 (7 röster)

Charktallrik för två

Tolånga gård
15 m
Högrevsgryta med rotselleri och inlagd lök
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 2.5 av 5 (16 röster)

Högrevsgryta med rotselleri och inlagd lök

Filip Poon
30 m + 8-12 h
Klibbiga revben
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.6 av 5 (33 röster)

Klibbiga revben

Filip Poon
1 h 30 m
Skinkstek från Äs
Betyg: 3.3 av 5 (282 röster)

Skinkstek från Äs

Äs gård
Dagnys kassler
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.8 av 5 (22 röster)

Dagnys kassler

Filip Poon
30-40 m
Långkokt grissida
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3 av 5 (8 röster)

Långkokt grissida

Filip Poon
1 + 8 h
Flankstek med gremolata och rucola
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 3.25 av 5 (4 röster)

Flankstek med gremolata och rucola

Filip Poon
20 m
Nysäters stek i lergryta
Betyg: 3.2 av 5 (258 röster)

Nysäters stek i lergryta

Nysäter gård
2 h
Hamburgare på falukorv
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 2.9 av 5 (36 röster)

Hamburgare på falukorv

Filip Poon
30 m
Grindtorps köttbullar med mandelpotatismos och rårörda lingon
Betyg: 3.63 av 5 (8 röster)

Grindtorps köttbullar med mandelpotatismos och rårörda lingon

Grindtorps gård
45 m
Helgrillad entrecôte med löksky
Filip Poon - porträtt KM 2023
Betyg: 2.5 av 5 (6 röster)

Helstekt entrecôte med löksky

Filip Poon
1 h