Långkokt grissida

1 + 8 h
4
Långkokt grissida
Foto: Fredrik Persson
1 + 8 h
4

Du behöver

Kött

  • 1 kg hel grissida
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 2 gul lök
  • 500 ml vatten
  • olja

Rotfrukter

  • 8 morötter
  • 8 palsternackor
  • olja
  • salt

Morotspuré

  • 4 morötter, skalade
  • 1 msk smör
  • salt

Tillbehör

  • gurka
  • rölleka
  • inlagd lök
  • körvel

Gör så här

  1. Dag 1
    Dela grissidan så att du får ut 6 lika stora kvadratiska bitar. I en ugnssäker form med hög kant eller i en gryta, lägg: 2 delade lökar, grissidan, vinet, lagerbladen och vatten så att det täcker grissidan helt, ha i en rejäl nypa salt. Täck helt med lock eller aluminiumfolie och ställ in i ugn på 85 grader under natten eller i ca 8-12 h.
  2. Dag 2
    Ta ut grissidan från vätskan och ta bort skinnet. Sila av lök och andra rester, spara vätskan. Häll vätskan i en kastrull och reducera ner tills det finns ca 2 dl kvar av fonden.
  3. Sätt ugnen på 180 grader och baka morötter och palsternacka som blivit oljade och saltade i ca 25 min.
  4. Purén
    Koka morötterna mjuka, mixa med stavmixer eller blender till en slät puré, ha i smör och smaka av med salt.
  5. Innan servering
    Heta upp en stekpanna, i med olja och stek grissidan tills den får fin färg, sänk värmen och slå på den reducerade fonden, i med en klick smör och koka tills såsen tjocknat och glazeat köttet. Servera och njut!
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept