“Det ska vara gott hela vägen in i hjärtat”

Vilka djur har ni på gården?
– Vi föder upp ungtjurar av mjölkras, vi köper tjurkalvarna av mjölkrasdjur från mjölkbönder i vår närhet, det är vår affärsidé. Vi odlar egen vall och spannmål som blir foder till våra egna djur, sedan kör Daniel även lite entreprenad med våra maskiner.

– Nu har vi ökat ut djurantalet till en bit över 300. Djuren som kommer hit är två-tre veckors kalvar som vi föder upp till de är sjutton månader då de skickas till slakt.

Hur jobbar ni med djuren på gården?
– Vi lägger mest tid på de minsta, en kalv som kommer till oss tidigt i livet behöver sin mjölk och en fin övergång till tiden hos oss. Det är viktigt att få det att fungera bra i början då kommer det att gå bra hela tiden och bli ett harmoniskt djur.
– Tjurkalvarna äter eget välproducerat vallfoder med en del spannmål och även lite protein för de yngre, ibland får de potatis från en bonde i närheten, det är bra potatis som rensats bort på grund av skönhetsfel men hos oss blir det mat av den potatisen också.

Lokalt producerat kött, samarbetar ni med andra bönder i närområdet? Andra företagare?
– Vi levererar vårt kött till en lokal norrländsk aktör, vi provade med köttlådor till konsumenter men det är för tidskrävande och tog för mycket tid från djurskötseln. Vi samarbetar mycket och gärna med andra bönder, det finns väldigt mycket kompetens och det är enkelt att göra affärer med varandra även om man är goda vänner.

Har ni koll på djuren bakåt i kedjan och kan följa köttet?
–Ja, vi kan spåra alla djur bakåt så vi vet var våra kalvar kommer ifrån och kan titta på slaktstatistik, vilka som växer bra och liknande.

Varför just den här sortens verksamhet och inte något annat?
– Det är en rolig utmaning att köpa unga djur, de är i snitt tre veckor gamla och det är ett väldigt ung djur, det är en utmaning att få dem att må bra och börja växa.
– Lite vid sidan av har vi grisar, ett litet glädjeprojekt vi unnat oss eftersom vi har plats, men det är ingen större affärsverksamhet.

Hur jobbar ni för att djuren ska kunna bete sig naturligt?
– Vi har ganska stora ytor och försöker hålla djuren i sina grupperingar och i samma flock. De är tjurar och det är viktigt att de har sina utrymmen och inte splittrar gruppen, då blir de lugna och harmoniska och kan äta i lugn och ro.

Hur tänker och känner du när du går i matbutikens köttdisk? Får du inspiration att jobba annorlunda, pepp eller stolthet?
– Jag tycker det är glädjande att det börjar bli mer svenskt och att butikerna skyltar med det svenska, det är väl en frukt av efterfrågan. Fler och fler konsumenter ser fördelarna med inhemsk produktion.
– Det ska vara gott hela vägen in i hjärtat och det blir det när djuren levt på ett vettigt sätt med det svenska djurskyddet. Det är väldigt glädjande.

Varför ska man välja svenskt kött?
– För att vi månat om djurens välfärd och alla hälsoaspekter som följer med det. Jag tycker också att lantbruket är en väldigt viktig basnäring i samhället, jag väljer själv svenska produkter så långt det går för jag tror det är en viktig motor i Sverige. Vi har goda förutsättningar här så vi kan väl utnyttja det, och kanske kan vi inspirera andra utomlands att höja sin kvalitet?

Vilket är det bästa kött du själv någonsin ätit?
– Oj, jag har ju ätit så mycket kött. När det var val i september så ordnade våra barn en grillrestaurang hemma och grillade egen oxfilé. Vi firade att vi lever i en demokrati och att vi fick gå till valurnorna - den grillfesten var ett väldigt fint matminne.

Finns det någon detalj som du tycker fler borde upptäcka?
– Högrev är kanske lite uttjatad men värd att nämna igen, framdelskött är ofta väldigt bra, gör du en gryta så passar framdelskött väldigt bra.

Mer från Poons köttskola

”Instinktivt ville jag bara fly”
Artikel

”Instinktivt ville jag bara fly”

Färjan över till Gotland kändes bra men vägen till gården kändes ännu bättre. Ja

“Mat är inte bara mat”
Artikel

“Mat är inte bara mat”

I Poons köttskola får du massor av bra tips och kunskap om kött från bönderna Fi

“En tredimensionell smak”
Artikel

“En tredimensionell smak”

Hos Elof och Maude på Nors och Bäcks gård finns skog och åkermark för ekologisk

“Allt vi gör är en helhet”
Artikel

“Allt vi gör är en helhet”

I Poons köttskola en resa bland svenska gårdar är Filip på Gotland och Nors gård

Poon om styckdetaljen skinka
Artikel

Poon om styckdetaljen skinka

Undrar du vilka delar man kan få ut från en skinka? Filip Poon berättar!

Poons köttskola om lamm
Artikel

Poons köttskola om lamm

Filip Poon visar vilka styckdelar man får ut av en lammsadel.

Poons köttskola om fläskkarré
Artikel

Poons köttskola om fläskkarré

Vet du varför fläskkarré är så gott? Filip Poon har svaret!

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?
Artikel

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?

Filip Poon berättar om skillnande på olika köttförpackningar och varför han före

Poon om grissida
Artikel

Poon om styckdetaljen grissida

Filip Poon berättar om hur de olika delarna av en grissida används.

Del 4: visste du att...
Artikel

Del 4: visste du att...

…vi har 344 000 mjölkkor idag – för 20 år sedan hade vi 482 000 kor?

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”
Artikel

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”

I Filip Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar besöker Filip Poon bland

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”
Artikel

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar, träffar kocktalangen Filip Poo

“Det blir enfald istället för mångfald”
Artikel

“Det blir enfald istället för mångfald”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har vi kommit till Magnus Jönss

Tänk om vi haft fler får betandes i parker
Artikel

Tänk om vi haft fler får betandes i våra parker

Vi har kommit till Magnus Jönsson i Hörby. Här hoppar lammen omkring, de skuttar

“Hängmörning är överskattat”
Artikel

“Hängmörning är överskattat”

På sin resa bland svenska gårdar har Filip Poon kommit till köttexperterna Ann o

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”
Artikel

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”

Se hit den som gillar lokalt producerat kött. Ann och Tomas Perssons gård Tolång

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik
Artikel

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik

Filip Poon besöker Tolånga gård utanför Sjöbo och får bland annat lära sig om Sv

Svenska folkets charkfavoriter –  här är hela listan!
Artikel

Svenska folkets 10 charkfavoriter – här är hela listan!

Här är svenska folkets 10 favoriter i charkdisken. Filip Poon har lärt sig en he

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”
Artikel

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”

På Tolånga gård strax utanför Sjöbo är kretsloppet slutet. Här går Black Angus-k

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”
Artikel

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”

I Poons köttskola - en resa bland Sveriges gårdar besökte Filip Jeanette Elander

“Man blir aldrig besviken på griskött”
Artikel

“Man blir aldrig besviken på griskött”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har kocktalangen Filip Poon kom

Jeanette Elander - från vd till köttbonde
Artikel

Jeanette Elander - från vd till köttbonde

I Poons köttskola besöker vi som tredje gård Jeanette Elander och hennes man Fre

På med nytvättade stövlar för grisbesök
Artikel

På med nytvättade stövlar för grisbesök

Under resans gång har jag hört om och om igen om hur viktigt det är att jag bär

Filip Poon träffar världens sötaste gris
Artikel

Filip Poon träffar världens sötaste gris

Gulligare än så här blir det inte...

Del 3: Visste du att...
Artikel

Del 3: Visste du att...

...det är viktigt att förvara kött kallt, helst i +4 grader? ...spagetti och köt

Test
Artikel

“Det ska vara gott hela vägen in i hjärtat”

Vilka djur har ni på gården? – Vi föder upp ungtjurar av mjölkras, vi köper tjur

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”
Artikel

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”

Elin och Daniel träffades som unga men har inte haft några andra tankar än att l

Därför har höbalarna bytt färg i år
Artikel

Därför har höbalarna bytt färg i år

Poon berättar varför vissa höbalar är rosa.

Del 2: Visste du att...
Artikel

Del 2: Visste du att...

...Kina föder upp mer än hälften av världens grisar? ...39 % av det griskött som

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina
Artikel

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina

Filip bestämmer sig för att döpa tjurarna efter kockar, varav en får heta Mat-Ti

Grisbondens bästa tips om kött
Artikel

Grisbondens bästa tips om kött

“Hellre lite fryst fläsk hemma än inget fläsk alls”

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”
Artikel

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”

Berätta lite om rapsgrisarna och den råvaran? – Jag tycker att rapsgrisen är lät

Filip Poon testar på livet som grisbonde
Artikel

Filip Poon testar på livet som grisbonde

Hur går det till när grisarna får mat? Och vad är egentligen skillnaden på halm

Anders griskött är exceptionellt
Artikel

Anders griskött är exceptionellt

Den andra gården i Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar är Anders Gunn

"Den här grisen döper jag till Tina"
Artikel

"Den här grisen döper jag till Tina"

Filip Poon passar på att döpa en av grisarna på gården. Men varför får hon heta

Dax igen att ta på sig stövlarna
Artikel

Dax igen att ta på sig stövlarna

Vilken underbar gård, och vilka fantastiska djur. Halla gård är enorm. Bonden, A

Visste du att...
Artikel

Visste du att...

…kött ska skäras tvärs över fibrerna när det trancheras, för att inte bli segt o

"De bits inte då?"
Artikel

"De bits inte då?"

Filip Poon provar på att mata grisar, men verkar först inte helt bekväm med uppd

Tittis bästa tips om kött
Artikel

Tittis bästa tips om kött

Varför ska man välja svenskt kött? – Därför att i Sverige har vi så goda möjligh