“Köttet ska alltid spela huvudrollen”

“Köttet ska alltid spela huvudrollen”

Bondens bästa tips om kött

Hur ska det hanteras?
– En sak jag har lärt mig av Håkan Fällman är att du kan ha kött i kylen utan plast, möjligen en linneduk över, det kan ligga där i upp till en vecka. Man kan skära en bit i taget av den flera gånger i veckan. Det kan vara högrev eller vilken bit som helst, kanske en ryggbiff eller någon annan lite finare detalj.

Hur ska det tillagas?
– Ett bra tips tycker jag är att man kan marinera köttet och sedan frysa in det så är det klart när man tar fram det.

Hur ska det förvaras?
–Frysa funkar jättebra, jag tycker inte det blir någon kvalitetsförsämring, men man ska inte ha för bråttom när du ska tina köttet.

Hur ska det kryddas?
– Är det ett bra kött räcker det egentligen med salt och peppar. Har man riktigt bråttom så kan man ta riktigt bra färs och laga till med salt, peppar, riktigt smör och lite grädde, om det är bra kött. Till nötkött är annars rödvin en klassiker men köttet ska alltid spela huvudrollen.

Vilket är ditt favoritkött och hur ska det tillagas?
– Det är nog en fin detalj, en ryggbiff med lite grönsaker, svamp och klyftpotatis, men annars är favoriten till vardags nog färs som går att variera hundra gånger om.

Har du något tips till Filip vad kan du lära honom och till alla som ska laga till ditt kött?
– Jag vet inte om jag kan lära honom något om kött och matlagning, men kanske att förstå skillnaden på kött och kött, och vad som är bra kött på djupet, det ska jag förmedla och så stoltheten i svensk köttproduktion.

Mer från Poons köttskola

Nors köttfärssås

Nors köttfärs

Nors gård
1 h
Lammgryta från Bessinge
1 h
Charktallrik för två
15 m
Nysäters stek i lergryta
2 h