Chili i korg

Visste du detta om chili?

Habanero, tabasco, chipotle... aldrig förr har väl chilikryddor varit så populära som nu? Här får du spännande fakta och historik kring den älskade chilifrukten - och såklart ett gäng recept från våra kockar!

Chilifrukten är en pepparväxt och tillhör familjen potatisväxter, precis som tomat, aubergine och potatis.

Chilin har sitt ursprung i Central- och Sydamerika och har använts i matlagningen i hundratals år men även i medicinskt syfte i tusentals år.

Kort historia

Christopher Columbus tog med sig den heta frukten till Spanien år 1494 tillsammans med läkaren Diego Álavrez Chanca. 

Den heta, exotiska kryddan blev snabbt populär och odlades främst i spanska trädgårdar och portugisiska kloster. Munkarna experimenterade med chilin och upptäckte att den var en utmärkt ersättning för den dyra svartpepparn. Läkaren Diego i sin tur skrev om de medicinska effekterna, chilin användes främst mot förkylningar, allergier, artros och inflammationer samt hemorrojder. 

Chilifrukten kom troligen till Sverige i och med tabascosåsens intåg i mitten av 1900-talet. 

Chili som krydda

Chilin har skapat en stor kommers på marknaden och finns idag att köpa i otaliga varianter, vissa mer påhittiga än andra. Vanligast är ändå färska, torkade, som krydda eller inlagda. 

I Sverige används chili främst i grytor, röror, marinader och såser. Det finns många, många olika sorters chili och idag är det en stor trend att odla egna sorter – chilisällskap och grupper finns runt om i hela Sverige, alla med samma heta passion för chili. 

Prova receptet på Jamie Olivers chili con carne

Den färska chilifrukten förvaras bäst i kylskåpet runt 10 grader, då håller den sig runt 1-2 veckor.  Torkad chili, liksom chilipulver håller i flera månader om du förvarar den under tättslutande lock på en sval, mörk plats. 

Smaken och styrkan

Röda chilifrukter är mogna och har en fylligare och starkare smak än de gröna. Generellt brukar man också säga att de mindre chilifrukterna har starkare smak än de stora. I fruktens fröfäste och mellanväggar sitter ämnet kapsaicin, det som ger frukten dess hetta. Chilifruktens hetta mäts i scoville. Milda chilisorter ligger runt 1000 scoville, heta sorter runt 300 000 och... ja och de allra hetaste sorterna kan du se i listan här ovan!

Psssst.... ätit superhet chili? Släck törsten med mjölk, yoghurt eller dämpa hettan med vitt bröd. Vatten löser inte upp capsaicinet i munnen.

Full av nyttigheter

Chilifrukten innehåller massor av nyttigheter. Chili innehåller till exempel tre gånger så mycket C-vitamin som apelsin. Men även kalium, magnesium, järn, A- och B-vitamin samt en hel del betakaroten (som hjälper huden skydda sig mot solen).

Hälsoeffekter

Chili är en spännande frukt och forskning utförs hela tiden runt om i världen kring chilins hälsoeffekter. Chili har ju använts som läkemedel i flera tusen år så det är inte något nytt påfund att frukten bär på hälsofrämjande egenskaper. 

Ämnet capsaicin sägs ha anti-cancerframkallande ämnen. En relativt ny forskning på Nottingham University av Dr Timothy Bates visade sig att capsaicin angriper vissa cancerceller utan att påverka de friska cellerna runt om. 

Några fler av hälsoeffekterna som påstås är att chilins capsaicin ökar förbränningen med upp till 20%, minskar kolestorolnivåerna, hjälper diabetiker, ökar blodflödet (vilket hjälper mot smärta där smärtsignaler blockeras), har antibakteriella effekter samt innehåller antioxidanta ämnen som skyddar kroppen från skadliga effekter av fria radikaler (som bl a av stress).

Nästan för bra för bra för att vara sant, eller hur? Men med eller utan chilins magiska egenskaper - så ger den onekligen extra krydda till matlagningen!

*Källor: Sciencedirect, US National library of medicine, American Journal of Clinical Nutrition, University of Nottingham, Medical news today

Goda recept med chili

Räkor i het sås
Halv åtta hos mig logo

Räkor i het sås

Kerstin - Helsingborg
30 min
Felix het chilisås