Het chilitorsk med Plutos grönsakswok

Het chilitorsk med Plutos grönsakswok
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Het chilitorsk med Plutos grönsakswok

16 ingredienser

Torsken serveras med Plutos grönsakswok och ris, kokt potatis eller kanske pasta.

En portion av Plutos grönsakswok innehåller: 153 kcal/642 kJ, 12 g fett, 3 g fibrer
En portion av Het chilitorsk innehåller: 103 kcal/430 kJ, 3 g fett, 0 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 400-500 g torskfilé
  • ca 1 tsk chilipasta (t ex sambal oelek)
  • 2 tsk olja
  • salt
  • peppar

Plutos grönsakswok

  • ca 800 g grönsaker (t ex röd lök, purjolök, minimajs, champinjon)
  • 1 msk olja

Sås:

  • 0,5 dl soja
  • 0,5 dl olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk habanero (eller sambal oelek)
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • ev 2 msk jordnötter
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär filén i bitar och pensla med chilipastan. Smörj en ugnsfast form och lägg fisken i den.
  2. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Tiden beror på hur tjocka fiskbitarna är. Fisken är klar när den »vitnar«. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg alla ingredienser till såsen i en mixer och kör till en sås. Eller uteslut jordnötterna, pressa vitlöken och blanda med de andra ingredienserna i en skål.
  4. Wok: Skär alla grönsakerna i lika stora bitar.
  5. Hetta upp en wokpanna eller en rejäl stekpanna. Häll i lite olja och woka grönsaksbitarna tills de är nätt och jämnt mjuka. Ringla över såsen.