Chiliolja

Chiliolja
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Chiliolja

12

5 ingredienser

För att få önskad hetta på sin ramen bör man alltid ha chiliolja redo i en liten flaska i kylen eller på bordet. En olja som fått dra på svag värme med chili, vitlök och sesamolja. Väldigt god.
Den kan användas som smaksättning på buljong tillsammans med miso eller ringlas över som topping på vilken annan ramen som helst. Den är även hemskt god på en nygräddad pizza – just sayin’. /Tove

Ingredienser

portioner2.5 dl
  • 2 dl matolja
  • 2 msk sesamolja
  • 0,5 dl chilipulver (koreanskt chilipulver (gochugaru))
  • 0,5 msk chilifrukt, mortlade (små röda asiatiska)
  • 2 klyftor vitlök, krossade

Gör så här

  1. Värm försiktigt upp alla ingredienser i en kastrull.
  2. Ta av från värmen och låt svalna. Låt stå cirka 1 timme.
  3. Ta bort 1 vitlöksklyfta och mixa oljan.
  4. Häll upp chilioljan i en väl urtvättad flaska eller i en burk med tättslutande lock. Förvara i kylen. Håller upp till 6 månader.