Lax till midsommar
Vad är skillnaden på de olika laxarna?
Rimmad lax är en saltad lax (torrsaltad eller i saltlag) och den tillagas utan värme eller rökning. Rimmad lax används ofta som bas för gravad eller kallrökt lax.
Gravad lax innebär att laxen gnids in med en blandning av salt, socker och ofta med dill och vitpeppar. Laxen får därefter ligga kallt i några dagar och "gravas", som en lättare fermentering. En gravad lax är mjuk och rå i konsistensen med tydlig smak av dillen och sötman från sockret.
Kallrökt lax. En kallrökt lax rimmas först och röks sedan vid låg temperatur (ca 20–30 °C). Den kallrökta laxen är är mjuk och rå i konsistensen.
Varmrökt lax är ofta först torrsaltad och sedan rökt vid högre temperatur (ca 60–80 °C), vilket gör att laxen tillagas samtidigt som den röks – den blir alltså genomkokt och får en fast konsistens.
Inkokt lax tillagas i varm lag (vatten, ättika, kryddor). Laxen kokas försiktigt på spis eller i ugn och får sedan svalna i lagen. En inkokt lax får en väldigt mjuk och mild smak och serveras ofta kall till högtider.