Inkokt lax och enkel skagen

Inkokt lax och enkel skagen
Fredrik Scherlin profilbild
Fredrik Scherlin profilbild

Inkokt lax och enkel skagen

24 ingredienser

1 h

Lax till vårens och sommarens buffé-bord slår aldrig fel. Testa Fredrik Schelins goda inkokta variant. I det här receptet får du även ta del av en mycket enkel skagenröra som du svänger ihop på nolltid.

Vintips från Fredrik
Beaumont des Crayères Grand Rosé
Nr 50957
Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne nu i uppdaterad skrud med klädsamt lägre dosage. Elegant och inbjudande med en mjuk mousse och behagligt munfyllande textur, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet. Vinet är gott och okomplicerat.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Nr 7725
Hög syra, hög sälta och högar med citrusfrukter! Sprakade och sprudlande bubblor fyllda med en fin nötig ton, nybakad croissant och gröna äpplen. Clotildes Crémant är en klass för sig.

Substance Chardonnay 2019
Nr 79566
Solmogen med balans och sans. Nötter, rökig mineral och sälta varvat med kryddiga toner och gula stenfrukter. Helgjutet till lax. Gott så det förslår!

Ingredienser

portioner

Inkokt lax

  • 600 g laxfilé utan skinn

Inkokningslag

  • 1 gul lök
  • 10 dl vatten
  • 2,5 dl vitvinsvinäger
  • 30 vitpepparkorn
  • 1 kruka dill
  • 2 lagerblad
  • 1,5 msk salt

Hemgjord majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl neutral matolja
  • salt
  • peppar

Skagen

  • 500 g handskalade räkor
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 färsk pepparrot, skalad och fint riven
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 1 rödlök, finhackad (garnityr)
  • dill (garnityr)
  • citron, i klyftor (garnityr)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Lax
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala och skär löken i skivor. Blanda lök, vatten, vinäger, vitpeppar, dill, lagerblad och salt i en kastrull. Koka upp och sjud lagen i 3 minuter. Sila den varma lagen över laxen i en ugnsform. Sätt formen mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på 46-48°C.
  3. Ta ut formen ur ugnen och låt laxen svalna i lagen. Servera laxen kall.
  4. Majonnäs
    Blanda äggulor, senap och vinäger. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skagen
    Rör samman majonnäs, crème fraiche, saft och skal från citron, riven pepparrot och nästan alla räkor (spara några till garnering) i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera med finhackad rödölk, dill och citronklyftor.