Lågtempad lax med asiatisk glaze

lågtempad lax med asiatisk glaze
Foto: Magnus Skoglöf
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Lågtempad lax med asiatisk glaze

1

17 ingredienser

60 min

Lax som får gå långsamt i ugnen får en ljuvlig konsistens som bara smälter i munnen. I Jennies recept får den tillskott av en asiatisk glaze som blir pricken över i:et!

Ingredienser

portioner4
  • 700 g laxfilé (färsk)
  • 1 dl gräslök, finhackad
  • 4 msk svarta sesamfrön, rostade (eller vita)
  • 1 knippe rädisa, i tunna skivor
  • flingsalt

Glaze

  • 1 dl ostronsås
  • 1 dl sweet chilisås
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 limefrukt, pressad saft

Grönsaker

  • 1 broccoli
  • 1 blomkål (litet)
  • 0,25 vitkål
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • 1 msk rapsolja, till stekning
  • 2 msk japansk soja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till glazen. Lägg laxen i en ugnsform och pensla med hälften av glazen.
  3. Ställ in laxen i ugnen och låt stå tills den får en innertemperatur på 40°, det tar 15–20 minuter. Ta ut och pensla med resterande glaze. Toppa med gräslök, sesamfrön och rädisor. Strö över lite flingsalt.  Bryt blomkål och broccoli i små buketter. Skala broccolistammen och skiva i slantar. Skär vitkålen i grova bitar. Skiva vitlöken. Stek grönsakerna på hög värme i 2–3 minuter. Häll över sojan, rör runt och ta av från värmen.
  4. Servera laxen och det gröna genast tillsammans med ångande varmt ris.