Asiatisk smörgåstårta

Asiatisk smörgåstårta
Foto: Åsa Dahlgren

Asiatisk smörgåstårta

Av: Birgit Nilsson Bergström

Från: Smörgåstårtor och smörrebröd

26 ingredienser

1 h 15 min

Lax, räkor, ingefära och koriander – läckert och fräscht ihop med yoghurt och lime.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 6-8 skivor landgångsbröd

Fyllning 1

  • 250 g skalade räkor
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk limeskal, rivet
  • salt

Fyllning 2

  • 150 g varmrökt lax
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • ca 150 g böngroddar, färska
  • 2-3 salladslökar, hackade
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • 2-3 tsk wasabipasta, eller riven pepparrot
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl crème fraîche
  • rucolasallad
  • 6-8 skivor kallrökt lax
  • 100 g skalade räkor
  • röd stenbitsrom
  • limeklyfta
  • färsk koriander
  • rädisskott

Gör så här

  1. Gör den första fyllningen: Hacka räkorna grovt och blanda med yoghurt, chilisås, koriander, ingefära, vitlök och lime. Smaka av med salt.
  2. Gör den andra fyllningen: Dela laxen i mindre bitar och blanda med yoghurt, böngroddar, salladslök, limesaft och wasabi eller riven pepparrot. Smaka av med salt och peppar.
  3. Kantskär brödet. Lägg ut två bröd i bredd på ett serveringsfat eller en bricka. Bred på räkfyllningen.
  4. Lägg på två bröd och bred över laxröran. Lägg på de två sista bröden. Hit kan man förbereda dagen innan. Täck tårtan med plast och förvara i kylen.
  5. Blanda yoghurt med crème fraiche och bred över hela tårtan.
  6. Dekorera med rucolasallad runtom. Lägg på laxskivor, räkor, rom och limeklyftor. Avsluta med koriander och rädisskott eller annat smågrönt.