Gravad lax med gravlaxsås

NYHET
Gravad lax med gravlaxsås
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Gravad lax med gravlaxsås

13 ingredienser

30 min + tid i kyl

"En favorit som passar året runt både till picknick och fest. Det här är ett klassiskt recept som går att experimentera mycket med, till exempel genom att smaksätta med olika pepparsorter – eller varför inte flädersaft? Om du använder vildfångad lax ska den frysas i minst 3 dygn innan den äts." /Fredrik Eriksson

Ny kokbok: Sommaren är min
Sommaren är min omslag

Ny kokbok: Sommaren är min

Receptet kommer ur "Sommaren är min - Astrid Lindgrens sommarkokbok"

Läs mer

Ingredienser

portioner6 - 8

Lax

  • 1 kg laxfilé, skinn och benfri
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vitpeppar, grovmalen
  • 0,5 dl dill, grovhackad

Gravlaxsås

  • 2 msk svensk senap
  • 1 msk grovkornig dijonsenap
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm nymalen vitpeppar
  • 2 dl rapsolja
  • 4 msk dill, finhackad

Gör så här

Lax

  1. Blanda salt, socker, peppar och dill och gnid in laxens båda sidor med blandningen. Blöt händerna med lite vatten och klappa in blandningen ytterligare – det gör att fisken börjar vätska sig något och sätter igång gravningsprocessen.
  2. Lägg laxen i en form och täck med plastfolie. Gravar du två sidor kan du lägga dem mot varandra.
  3. Låt laxen stå i kylen i 2 dygn, vänd sidorna några gånger under tiden.
  4. Skär laxen i tunna skivor före servering.

Gravlaxsås

  1. Blanda senap, socker, vinäger, salt och peppar i en skål.
  2. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle så att såsen tjocknar. Häller du för fort så kan såsen skära sig. Det går utmärkt att använda sig av en elvisp.
  3. Tillsätt hackad dill och smaka av.