Toms västerbottenssill och inkokta lax med senapssås

koket.se
Toms västerbottenssill och inkokta lax med senapssås
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Toms västerbottenssill och inkokta lax med senapssås

23 ingredienser

1 h

Klassiskt recept på inkokt lax serverad med fräsch picklad fänkål och senapssås. Dessutom Toms recept på en underbart god och snabbinlagd krämig sill med västerbottensost.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

Västerbottenssill med dragon

  • 2 förp 5-minuterssill (à 420 g)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 1,5 dl Västerbottensost, finriven
  • 1 msk färsk dragon, finhackad (ca 0,5 kruka)
  • salt
  • peppar

Inkokt lax

  • 800 g laxfilé
  • 2 l vatten
  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 morot, skivad
  • 4 lagerblad
  • 4 hela nejlikor

Senapsmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk västervikssenap

Picklad fänkål

  • 2 fänkål
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Gör så här

Västerbottenssill

  1. Sila bort vätskan från sillen och skär den i mindre bitar. Blanda ihop övriga ingredienser och blanda i silen. Smaka av med salt.

Inkokt lax

  1. Skär laxen i mindre bitar och lägg i en form.
  2. Koka upp lagen och slå den över laxen. Låt stå framme tills laxen har minst 40 grader i innertemperatur. Kyl ner eller servera som den är. Skär du större bitar och laxen aldrig kommer upp i minst 40 grader i innertemperatur, baka hela formen med lax och lag i ugnen på 100 grader tills laxen är tillagad, låt sedan svalna och förvara i kylen fram till servering.

Senapsmajonnäs

  1. Rör ihop alla ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar.

Picklad fänkål

  1. Skiva fänkålen tunt på mandolin. Koka upp fänkålen med ättika, socker och vatten. Låt kallna.
  2. Servera laxen med sås och picklad fänkål. Nykokt potatis smakar bra till sillen.