Laxtartar med sojaemulsion

Laxtartar med sojaemulsion
Foto: Catarina König
Catarina König
Catarina König

Laxtartar med sojaemulsion

3

11 ingredienser

20 m

Laxtartar med sojaemulsion är en perfekt liten rätt som passar vid alla festliga tillfällen. Du kan även enkelt variera den genom att använda tonfisk istället för lax. Bäst av allt med rätten är att den går att förbereda redan dagen innan!

smårätter med guldkant omslag

Receptet är ur boken Smårätter med guldkant av Catarina König, The Book Affair.

Ingredienser

portioner6
  • 200 g salmalax
  • 1 tsk inlagd ingefära, finhackad (eller riven färsk)
  • 1 msk gräslök, finhackad
  • 0,5 äpple, finhackat (gärna Granny Smith)
  • 1-2 tsk sesamolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Sojaemulsion

  • 2 msk majonnäs (Hellmans)
  • 2 krm japansk soja (ljus)

Dekoration

  • gräslök, finhackad
  • shisoblad (lila)

Gör så här

  1. Skär ned laxen i små tartarbitar, lägg i en skål.
  2. Finhacka gari (inlagd ingefära), eller riv en färsk bit. Lägg i skålen med laxen.
  3. Finhacka gräslök och ett halvt skalat äpple, lägg ner i skålen. Tillsätt sesamolja och blanda samman allt till en fin och glansig tartar. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt stå svalt till uppläggning.
  4. Blanda samman sojaemulsionen, smaka av och lägg i en liten spritspåse. Förvara i kylen.
  5. Skeda snyggt upp tartaren som ”ägg” med två skedar och lägg över på en serveringssked.
  6. Dekorera med fint hackad gräslök och lila shisoblad.
TIPS!
smårätter med guldkant omslag

Receptet är ur boken "Smårätter med guldkant"