Stort grattis, Catarina – vinnare av Sveriges mästerkock 2016!

Stort grattis, Catarina – vinnare av Sveriges mästerkock 2016!

Efter en riktigt jämn och spännande final mellan Catarina König och Daniel Lakatosz fick Catarina till slut iklä sig den ärofyllda titeln.

Stort grattis, Catarina – vinnare av Sveriges mästerkock 2016! Hur känns det?

Tack! Åh, det känns helt ofattbart, Jag är mållös!

Vad har varit roligast under resans gång?

Det har varit alla utmaningar vi ställts inför. Konstant nervositet över vad det skulle bli för tävlingar. Och givetvis att träffa alla härliga matlagningssjälar, samt juryn såklart!

Vad har varit svårast?

Svårast har varit att vara borta från familjen så länge, saknade dem i veckorna. Men som tur var fick jag åka hem på helgen och pussa på dem.

Vilken rätt är du mest stolt över? 

Tårtan i finalen blev fin! 

Skulle du rekommendera andra matälskande att söka till programmet? 

Absolut, om man brinner för mat och har som dröm att få göra en egen kokbok och komma ett steg närmre matvärlden så SÖK! Jag ångrar inte en sekund att jag ställde mig i den långa audition-kön i Stockholm.

Tre råvaror du måste ha i ditt kök?

Smör, grädde och salt 

Har du någon paradrätt?

Paradrätt… det måste nog vara en perfekt stekt, stor oxfilé tournedos, med hemgjorda pommes och hemslagen chilibearnaise. Oslagbart!

Finns det något du absolut inte äter?

Surströmming…

Har du något ”hemligt” knep i köket att dela med dig av?

Finns många små knep jag använder mig av. Men ett litet konkret knep skulle kunna vara när man friterar sötpotatis. För att få dem riktigt krispiga ska man efter man förkokat dem låta dem torka lite. Sedan friteras i 140 grader tills dem fått lite yta, men inte brun. Sedan tar man upp dem (efter ca 4-5 min), låter dem torka på hushållspapper och därefter häller på någon form av stärkelse innan man gör slutfriteringen på 165-170 grader (ca 4-5 min). Stärkelsen kan vara majsmjöl, maizena eller rent utav potatismjöl. Då blir sötpotatispommesen riktigt härligt krispiga.

Sist men inte minst - vad händer nu?

Nu skall jag njuta av vinsten och promota min kokbok jag fått släppa! En dröm som blev sann. Jag har gjort min alldeles egna kokbok! Nu skall jag ut i matvärlden och lära mig mer!

Catarinas recept