I samarbete med Kökets kurser

Fond: Myllymäkis bästa tips

Att koka sin egen fond är nyckeln till riktigt god mat. Med Tommy Myllymäkis bästa tips kommer du snart förstå hur lätt det är och hur mycket godare det blir.

Tipsen är hämtade från Tommy Myllymäkis såskurs där du lär dig ännu fler hemliga kockknep som gör det enkelt att briljera i köket.

1. Skillnaden mellan fond och buljong

Till en fond rostar och steker du alla ingredienserna, så som grönsaker, ben och skal. Rostningen och stekningen ger fonden mer karaktär än en buljong där du inte tillagar ingredienserna innan kokning.

2. Rostning av råvarorna

Placerar råvarorna glest på plåten när du ska rosta dem i ugnen. Annars finns risk att visa delar bara blir kokta och att smakerna då inte träder fram lika bra.

3. Rosta grönsakerna med olja

Fettet ger dem en helt annan stekning och smak än om du torrostar dem. Våga ge grönsakerna ordentligt med färg så smakerna och färgerna kommer till sin rätt i fonden.

Läs mer och köp Tommy Myllymäkis såskurs här >>

4. Använd spadet från rostningen

Häll vätskan från plåten, som du rostat dina råvaror på, i grytan till fonden. I spadet finns massor av härlig smak du inte vill slänga!

5. Mer kött och ben än grönsaker

Ska du koka en köttfond så var sparsam med mängden grönsaker. Du kan alltid tillsätta dem i efterhand när du lagar själva rätten, men fonden måste få en tydlig köttsmak.

6. Löken ger sötma och mustig färg

Stekt lök i fonden, det ger löken en mustig karaktär, mörk färg och sötma. Samma sak gäller för morot.

En fond kokt på ben innehåller exempelvis mycket kollagen som är väldigt bra för oss.

-Tommy Myllymäki

7. Må bra av hemlagat

Att laga sin mat från grunden med fonder och buljonger ger både en godare och mer näringsrik mat för dig.

Vill du veta mer och få fler bra tips? Läs mer och köp Tommy Myllymäkis såskurs här >>

Tommy Myllymäki tipsar