En onlinekurs med Tommy Myllymäki

Bli en mästare på såser

Just nu 50 kr i rabatt när du köper en kurs. Ange rabattkoden "KURSHÖST".

Lär dig göra fonder och såser från grunden.

Kursens innehåll

Lektionsplan

Introduktion

Tommy ger en introduktion till kursen, hur kursens lektioner och övningar är upplagda och hur du bäst tar del av innehållet.

  • 1:30 min

Lektion 1

Utrustning i köket

Tommy går igenom och tipsar om vilken utrustning du behöver för att lyckas i köket och med dina såser. Du får även lära dig knivteknik och hur du tar hand om dina knivar.

  • 18 min lektion
  • 3 övningar
  • 3 tips

Lektion 2

Fond och buljong

Tommy lär dig matkemins grunder och hur den påverkar fondens och buljongens smak. Du får även lära dig sätta sex fonder och buljonger som skapar grunden till många goda såser.

  • 25 min lektion
  • 6 övningar

Lektion 3

Smörsåser

I den här lektionen får du lära dig allt om smör, emulsioner och smörsåser. Tommy visar även hur du lyckas med flera klassiska smörsåser och hur du räddar en sås som spruckit.

  • 18 min lektion
  • 4 övningar
  • 3 tips

Lektion 4

Kalla såser

Tommy lär dig om kalla såser baserade på emulsioner, tex majonnäs. Du får också lära dig varför ingrediensernas temperatur är viktig och vilken olja du ska använda.

  • 11 min lektion
  • 3 övningar
  • 3 tips

Lektion 5

Vinägretter och dressingar

Tommy berättar om olika typer av vinägretter samt klassiska dressingar. Du får lära dig om vilken olja du ska välja för bästa resultat och hur du kan variera och smaksätta.

  • 17 min lektion
  • 3 övningar
  • 3 tips

Lektion 6

Gräddsåser

Äntligen är det dags att få till den perfekta gräddsåsen! Du får bland annat lära dig allt om grädde och Tommy visar hur du lagar klassisk gräddsås, vitvinsås och bechamelsås.

  • 16 min lektion
  • 4 övningar
  • 2 tips

Lektion 7

Skysåser

Tommy berättar om vad skysåser egentligen är för något. Tommy lagar bland annat rödvinsås och du får även lära dig om steksky, den förlängda armen av råvarans egna smak.

  • 17 min lektion
  • 3 övningar
  • 3 tips

Lektion 8

Dessertsåser

Tommy går igenom dessertsåserna du inte klarar dig utan. Du får bland annat lära dig om karamellisering, varför temperaturen är så viktig och knepen bakom en perfekt Sabayonne.

  • 17 min lektion
  • 3 övningar
  • 2 tips

Avslutning

Tommy summerar vad du gått igenom och lärt dig under kursen så att du nu kan briljera i köket.

  • 1 min

BEMÄSTRA TEKNIKERNA OCH FÅ TILL SMAKKOMBINATIONERNA

Du kommer lära dig laga sås som ett proffs, bemästra kritiska moment och undvika fallgroparna.

Du kommer få kunskap om såsens viktigaste beståndsdelar som emulgering och smaksättning.

Din nya kunskap lyfter din nästa middag och sås till något utöver det vanliga!

Tommy Myllymäki
  • Gastronomiska Akademiens Guldmedalj Januari 2016
  • Brons Bocuse d'Or 2015, Guld Bocuse d'Or Europa 2014
  • Journalisternas kock 2011
  • 2.a plats Bocuse d’r 2011
  • 5:e plats Bocuse d’or Europa 2010
  • Svensk kandidat Bocuse d’or 2010-2011
  • Årets kock 2007