Laddar...

En onlinekurs med Tommy Myllymäki

Bli en mästare på såser

  • Åtta lektioner

    Under ca fyra timmar videolektioner lär prisbelönta kocken Tommy Myllymäki dig allt om fonder och såser.

  • Kunskap på djupet

    Under kursens lektioner och övningar lär du dig teori, teknik och tillagning som gör dig till en mästare på såser.

  • När och var du vill

    Gå onlinekursen var du vill. Se lektionerna när det passar dig. Gör övningarna i din egen takt. Tillgängligt för alltid.

Kursen för dig som vill utveckla din matlagning och lära dig allt om såser.

Kursens innehåll

Lektionsplan

Introduktion

Tommy ger en introduktion till kursen, hur kursens lektioner och övningar är upplagda och hur du bäst tar del av innehållet.

  • 1:30 min
Lektion 1

Utrustning i köket

Tommy går igenom och tipsar om vilken utrustning du behöver för att lyckas i köket och med dina såser. Du får även lära dig knivteknik och hur du tar hand om dina knivar.

  • 18 min lektion
  • 3 övningar
  • 3 tips
Lektion 2

Fond och buljong

Tommy lär dig matkemins grunder och hur den påverkar fondens och buljongens smak. Du får även lära dig sätta sex fonder och buljonger som skapar grunden till många goda såser.

  • 25 min lektion
  • 6 övningar
Lektion 3

Smörsåser

I den här lektionen får du lära dig allt om smör, emulsioner och smörsåser. Tommy visar även hur du lyckas med flera klassiska smörsåser och hur du räddar en sås som spruckit.

  • 18 min lektion
  • 4 övningar
  • 3 tips
Lektion 4

Kalla såser

Tommy lär dig om kalla såser baserade på emulsioner, tex majonnäs. Du får också lära dig varför ingrediensernas temperatur är viktig och vilken olja du ska använda.

  • 11 min lektion
  • 3 övningar
  • 3 tips
Lektion 5

Vinägretter och dressingar

Tommy berättar om olika typer av vinägretter samt klassiska dressingar. Du får lära dig om vilken olja du ska välja för bästa resultat och hur du kan variera och smaksätta.

  • 17 min lektion
  • 3 övningar
  • 3 tips
Lektion 6

Gräddsåser

Äntligen är det dags att få till den perfekta gräddsåsen! Du får bland annat lära dig allt om grädde och Tommy visar hur du lagar klassisk gräddsås, vitvinsås och bechamelsås.

  • 16 min lektion
  • 4 övningar
  • 2 tips
Lektion 7

Skysåser

Tommy berättar om vad skysåser egentligen är för något. Tommy lagar bland annat rödvinsås och du får även lära dig om steksky, den förlängda armen av råvarans egna smak.

  • 17 min lektion
  • 3 övningar
  • 3 tips
Lektion 8

Dessertsåser

Tommy går igenom dessertsåserna du inte klarar dig utan. Du får bland annat lära dig om karamellisering, varför temperaturen är så viktig och knepen bakom en perfekt Sabayonne.

  • 17 min lektion
  • 3 övningar
  • 2 tips

Avslutning

Tommy summerar vad du gått igenom och lärt dig under kursen så att du nu kan briljera i köket.

  • 1 min

BEMÄSTRA TEKNIKERNA OCH FÅ TILL SMAKKOMBINATIONERNA

Du kommer lära dig laga sås som ett proffs, bemästra kritiska moment och undvika fallgroparna.

Du kommer få kunskap om såsens viktigaste beståndsdelar som emulgering och smaksättning.

Din nya kunskap lyfter din nästa middag och sås till något utöver det vanliga!

Tommy Myllymäki

* Gastronomiska Akademiens Guldmedalj Januari 2016 * Brons Bocuse d'Or 2015, Guld Bocuse d'Or Europa 2014 * Journalisternas kock 2011 * 2.a plats Bocuse d’r 2011 * 5:e plats Bocuse d’or Europa 2010 * Svensk kandidat Bocuse d’or 2010-2011 * Årets kock 2007