Myllymäkis rödvinssås - se & gör

205 röster
ca 30 m
ca 30 m

Du behöver

  • 2 dl bananschalottenlök
  • matolja
  • 5 dl röd vin
  • 4 msk rökt sidfläsk
  • rödbeta, liten bit
  • 1 kvist timjan
  • 0,5 lagerblad
  • 6 dl kalvfond, utspädd
  • 1 tsk timjan, plockad
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 25 g smör
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk vatten
  • 1,5 g salt
  • 2-3 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Bryn skivad lök ordentligt i olja i en kastrull på medelvärme. Skär av svålet på sidfläsken.
  2. Tillsätt vin, sidfläsksvål, rödbeta, timjankvist och lagerblad i kastrullen och koka upp.
  3. Koka vinet tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt fond och reducera tills hälften.
  4. Förbered redningen genom att blanda maizena med vatten.
  5. Sila av såsen med en finmaskig sil, ner i en ny kastrull. Reducera ytterligare.
  6. Red såsen efter smak. Smaka av med svartpeppar och lite salt.
  7. Sänk värmen, tillsätt en klick smör och eventuellt en skvätt rödvinsvinäger.
30 juli 2016