• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Myllymäkis rödvinssås - se & gör

Myllymäkis rödvinssås - se & gör
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Myllymäkis rödvinssås - se & gör

7 steg att laga

15 ingredienser

ca 30 m

Så gör du rödvinssås som en stjärnkock! Tommy Myllymäki visar steg för steg hur du gör för att få den helt perfekt.

läs mer
Kökets kurser
Kökets såskurs

Tommy lär dig allt om såser i Kökets såskurs.
Läs mer & se trailer >

Ingredienser

  • 2 dl bananschalottenlök
  • matolja
  • 5 dl röd vin
  • 4 msk rökt sidfläsk
  • rödbeta, liten bit
  • 1 kvist timjan
  • 0,5 lagerblad
  • 6 dl kalvfond, utspädd
  • 1 tsk timjan, plockad
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 25 g smör
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk vatten
  • 1,5 g salt
  • 2-3 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Bryn skivad lök ordentligt i olja i en kastrull på medelvärme. Skär av svålet på sidfläsken.
  2. Tillsätt vin, sidfläsksvål, rödbeta, timjankvist och lagerblad i kastrullen och koka upp.
  3. Koka vinet tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt fond och reducera tills hälften.
  4. Förbered redningen genom att blanda maizena med vatten.
  5. Sila av såsen med en finmaskig sil, ner i en ny kastrull. Reducera ytterligare.
  6. Red såsen efter smak. Smaka av med svartpeppar och lite salt.
  7. Sänk värmen, tillsätt en klick smör och eventuellt en skvätt rödvinsvinäger.