Oxbringa med pepparrotssås och rotfrukter

Oxbringa med pepparrotssås och rotfrukter
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Oxbringa med pepparrotssås och rotfrukter

18 ingredienser

1 h + 6 h

Vad sägs om oxbringa med krämig pepparrotssås och nykokta rotfrukter till helgens middag? Den här rätten gör sig riktigt bra som både festmat och mysig familjemiddag.

Ingredienser

portioner

Oxbringa

  • 1 kg oxbringa, färsk
  • vatten
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 lagerblad
  • 2 timjankvistar
  • 5 vitpepparkorn

Sås

  • 6 dl kokspad
  • 3 dl grädde
  • salt
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk ättiksprit 12 %
  • maizenaredning
  • 1 dl grädde, vispad
  • 2 dl färsk pepparrot, nyriven

Tillbehör och servering

  • 300 g morot
  • 300 g rotselleri
  • 300 g palsternacka
  • buljong

Gör så här

Oxbringa

  1. Lägg bringan i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker och koka upp.
  2. Skumma av ytan och tillsätt grönsaker och kryddor. Koka bringan mjuk i vattnet ca 5-6 timmar.
  3. Lyft upp bringan och låt svalna, gör sedan såsen av spadet.

Sås

  1. Koka ihop spadet tills 3 dl återstår och tillsätt då grädden. Koka ihop tills 4 dl återstår.
  2. Smaka av med salt, socker och ättika. Red av såsen med maizena och vänd ner 1 dl vispad grädde och nyriven pepparrot precis innan servering.

Tillbehör och servering

  1. Koka rotfrukterna i buljong.
  2. Servera oxbringan med rotfrukterna och den goda såsen.