Ostpaj med löjrom
Ostpaj med löjrom
25 ingredienser
1,5 h
Smakrik ostpaj toppas med löjrom och serveras med dressad sallad samt crème fraiche-sås med lök och dill.
Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser
Deg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- vatten, kallt
- 0,5 krm salt
Fyllning
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 3 dl lagrad ost (riven god lagrad ost typ svecia, präst eller västerbottensost)
- 3 ägg
- 0,5 krm salt
Sås
- 2 dl crème fraîche
- 1 rödlök, finhackad
- 1 kruka dill, finhackad
- 1-2 tsk ättika
- 1 tsk strösocker
- salt
sallad
- 1 frissésallad, med mycket gult
- 1 ekbladsallad
- 1 ask mâchesallad
- 1 kruka dill
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 3 msk olivolja
- 1 msk vatten
- salt
Servering
- ca 50 g löjrom
Gör så här
- Blanda ihop mjöl och kallt smör, tillsätt kallt vatten, lite i taget, tills du har en smidig smuldeg. Försöka att blanda ihop den snabbt så den behålls kall.
- Pressa ut degen i pajskalet, degen skall täcka hela formen och upp på kanterna. Nagga botten och låt den vila i frysen ca 20 minuter så skalet sätter sig och hålls på plats i formen.
- Efter att den vilat, baka i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter eller tills den fått färg.
- Under tiden gör äggstanningen, blanda ägg med grädden och mjölken samt lite salt. Blanda ihop i en bunke.
- Riv osten och ta ut pajskalet så det får svalna innan pajen bakas igen.
- Rör ihop såsen, först rör ut sockret med ättika så sockret löser sig. Tillsätt finhackad lök och dill samt crème fraiche och lite salt. Låt vila i kylen innan servering.
- Lägg osten i botten av pajskalet och slå på äggstanningen.
- Baka i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.
- I en stor salladsskål, vispa samman senap och vinäger, tillsätt olivolja droppvis så allt binder. Vänd sedan ner den salladen just du vill ha. Tillsätt även örter i salladen och smaka av med salt.
- Ta ut pajen, låt den svalna och servera med löjrom, sallad och sås.