Hanöhjort med saltkokt potatis

Hanöhjort med saltkokt potatis

Hanöhjort med saltkokt potatis

0

9 steg att laga

24 ingredienser

1 h

Hjortrygg med svartvinbärssås, lök, champinjoner och saltkokt potatis blir en riktigt lyxig rätt som både känns rustik men väl så festlig.

Ingredienser

portioner4 portioner

Hjortrygg

  • 600-700 g hjortrygg benfri
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 4 klyfta vitlök
  • 10 kvist timjan

Svartvinbärssås

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • 0,5 tsk salt

Saltkokta potatis

  • 600-700 g fast potatis
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl grovt salt
  • 2 msk olivolja

Lök och champinjoner

  • 12 steklökar
  • 20 champinjoner
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen

Garnering

  • 5 cm purjolök
  • 0,5 förp krasse
  • 0,5 kruka färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Hjortrygg
    Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet och gnid in med 1 tsk salt och peppar
  2. Bryn köttet i olja och smör tillsammans med oskalade vitlöksklyftor och timjan.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i mitten av ugnen till 54 grader innertemperatur beräkna ca. 20 minuter. Låt köttet vila ca. 5 minuter innan det skärs i skivor.
  4. Svartvinbärssås
    Häll skyn från hjorten i en kastrull. Tillsätt sedan grädden och koka upp. Krydda såsen med svartvinbärsgelé, ättika och 0,5 tsk salt.
  5. Saltkokta potatis
    Koka potatisen mjuk i vatten med salt och olja. Låt den sedan rinna av.
  6. Lök och champinjoner
    Koka även löken mjuk i saltat vatten. Skala den sedan och lägg åt sidan.
  7. Ansa och stek svampen i olja och smör. Krydda med salt och peppar. Lägg sedan i löken med svampen.
  8. Garnering
    Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Fördela köttet på tallriken. Lägg på svamp och lök. Häll sås runt om och garnera med purjolök, krasse och persilja
  9. Servera med saltkokt potatis.
TIPS!
läs mer
Bikarbonat

Smarta tips i köket!

Knivskola, rengöra skärbrädor och bikarbonat. Smarta tips för köket!

Läs mer