Hanöhjort med saltkokt potatis

0 röster
1 h
4

Hjortrygg med svartvinbärssås, lök, champinjoner och saltkokt potatis blir en riktigt lyxig rätt som både känns rustik men väl så festlig.

Visa mer
1 h
4

Du behöver

Hjortrygg

  • 600-700 g benfri hjortrygg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 4 klyftor vitlök
  • 10 kvistar timjan

Svartvinbärssås

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk ättiksprit, 12%
  • 0,5 tsk salt

Saltkokta potatis

  • 600-700 g liten fast potatis
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl grovt salt
  • 2 msk olivolja

Lök och champinjoner

  • 12 steklökar
  • 20 champinjoner
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen

Garnering

  • 5 cm purjolök
  • 0,5 förp smörgåskrasse
  • 0,5 kruka bladpersilja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Hjortrygg
    Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet och gnid in med 1 tsk salt och peppar
  2. Bryn köttet i olja och smör tillsammans med oskalade vitlöksklyftor och timjan.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i mitten av ugnen till 54 grader innertemperatur beräkna ca. 20 minuter. Låt köttet vila ca. 5 minuter innan det skärs i skivor.
  4. Svartvinbärssås
    Häll skyn från hjorten i en kastrull. Tillsätt sedan grädden och koka upp. Krydda såsen med svartvinbärsgelé, ättika och 0,5 tsk salt.
  5. Saltkokta potatis
    Koka potatisen mjuk i vatten med salt och olja. Låt den sedan rinna av.
  6. Lök och champinjoner
    Koka även löken mjuk i saltat vatten. Skala den sedan och lägg åt sidan.
  7. Ansa och stek svampen i olja och smör. Krydda med salt och peppar. Lägg sedan i löken med svampen.
  8. Garnering
    Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Fördela köttet på tallriken. Lägg på svamp och lök. Häll sås runt om och garnera med purjolök, krasse och persilja
  9. Servera med saltkokt potatis.
9 april 2019

Laddar fler recept...