Viltköttbullar med vinbär, grönkål och sirap

Viltköttbullar med vinbär, grönkål och sirap
Foto: Björn Ceder
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Viltköttbullar med vinbär, grönkål och sirap

18 ingredienser

45 m

"Jagar man blir det en hel del rester som funkar bra att göra färs på. Dessa köttbullar passar som en rustikare huvudrätt i en trerättersmiddag, kanske med hummer före? Det blir dessutom minimalt med disk eftersom du gör sås och garnityr i samma panna. Det är gott att blanda ner timjan och senap i köttbullssmeten. Smakbilden blir lite som kålpudding och istället för lingon serverar du rårörda svarta vinbär." /Tommy Myllymäki

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 400 g viltfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl gräddmjölk (¾ dl standardmjölk + ¾ dl vispgrädde)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 ägg
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk enbär, stötta
  • 1,5 tsk salt
  • smör (till stekning)

Rårörda vinbär

  • 1 dl svarta vinbär
  • 1 msk strösocker

Gräddkokt grönkål

  • 8 dl grönkål, repad
  • 4 msk sirap
  • 4 dl vispgrädde
  • smör (till stekning)
  • salt

Gör så här

Rårörda vinbär

  1. Rör ihop vinbär och socker i en bunke, låt stå och dra. Rör om någon gång så att sockret smälter.

Köttbullar

  1. Blötlägg ströbrödet i gräddmjölken. Fräs löken i smör och låt svalna.
  2. Blanda alla ingredienser ordentligt och forma köttbullar av färsen. Stek dem direkt i smör i en stekpanna eller rulla och lägg på en ugnsplåt och baka i ugnen på 150 grader varmluft cirka 10–15 minuter, tills de är helt klara. Perfekt att baka många samtidigt i ugn vid till exempel jul.

Gräddkokt grönkål

  1. Smält lite smör i en vid panna, tillsätt grönkål och låt den bryna hastigt på hög värme. Tillsätt sirap och stek 1 minut till. Tillsätt grädde och koka ihop hastigt. Smaka av med salt.

Servering

  1. Lägg köttbullarna i kålgrädden och låt dem täckas helt av såsen före servering. Lägg upp köttbullar och gräddkokt kål på tallrikar. Toppa med rårörda vinbär och servera med kokt potatis eller potatispuré.