Viltköttbullar med vinbär, grönkål och sirap

Viltköttbullar med vinbär, grönkål och sirap
Foto: Björn Ceder
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Viltköttbullar med vinbär, grönkål och sirap

5

5 steg att laga

18 ingredienser

45 m

"Jagar man blir det en hel del rester som funkar bra att göra färs på. Dessa köttbullar passar som en rustikare huvudrätt i en trerättersmiddag, kanske med hummer före? Det blir dessutom minimalt med disk eftersom du gör sås och garnityr i samma panna. Det är gott att blanda ner timjan och senap i köttbullssmeten. Smakbilden blir lite som kålpudding och istället för lingon serverar du rårörda svarta vinbär." /Tommy Myllymäki

Kökets shop

Nyhet! Köp Tommys nya kokbok!

Myllymäkis menyer

Tommy Myllymäki

196 kr306 kr

Ingredienser

portioner4 portioner

Köttbullar

  • 400 g viltfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl gräddmjölk (¾ dl standardmjölk + ¾ dl vispgrädde)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 ägg
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk enbär, stötta
  • 1,5 tsk salt
  • smör (till stekning)

Rårörda vinbär

  • 1 dl svarta vinbär
  • 1 msk strösocker

Gräddkokt grönkål

  • 8 dl grönkål, repad
  • 4 msk sirap
  • 4 dl vispgrädde
  • smör (till stekning)
  • salt

Gör så här

  1. Rårörda vinbär
    Rör ihop vinbär och socker i en bunke, låt stå och dra. Rör om någon gång så att sockret smälter.
  2. Köttbullar
    Blötlägg ströbrödet i gräddmjölken. Fräs löken i smör och låt svalna.
  3. Blanda alla ingredienser ordentligt och forma köttbullar av färsen. Stek dem direkt i smör i en stekpanna eller rulla och lägg på en ugnsplåt och baka i ugnen på 150 grader varmluft cirka 10–15 minuter, tills de är helt klara. Perfekt att baka många samtidigt i ugn vid till exempel jul.
  4. Gräddkokt grönkål
    Smält lite smör i en vid panna, tillsätt grönkål och låt den bryna hastigt på hög värme. Tillsätt sirap och stek 1 minut till. Tillsätt grädde och koka ihop hastigt. Smaka av med salt.
  5. Servering
    Lägg köttbullarna i kålgrädden och låt dem täckas helt av såsen före servering. Lägg upp köttbullar och gräddkokt kål på tallrikar. Toppa med rårörda vinbär och servera med kokt potatis eller potatispuré.
TIPS!
läs mer
Myllymäkis menyer_omslag

Myllymäkis menyer

Receptet kommer ur boken "Myllymäkis menyer" av Tommy Myllymäki, Natur & Kultur.​

Läs mer