Presenteras av Kökets kurser

Få till den perfekta såsen med Tommy Myllymäki

Skär sig bearnaisen? Eller undrar du vilket vin som blir bäst till rödvinssåsen? Tommy Myllymäki sitter på svaren och nu delar han med sig av sina bästa knep och djupa kunskap i en onlinekurs hos Köket.se - "Bli en mästare på såser".

Du har skrivit boken ”Tommy Myllymäki: såser” och lanserar nu en onlinekurs om sås. Varför ligger sås dig så varmt om hjärtat?


– Det är den delen jag alltid har tyckt varit roligast, för en sås sätter prägeln på en rätt utöver själva huvudråvaran. Dessutom blir många olika sinnen involverade man tar fram en sås. Jag tycker att det ligger någon urmatlagningskänsla i det.​

Berätta lite om din kurs "Bli en mästare på såser"

– För mig handlar det om att få visa och lära ut hur det fungerar. Av några få klassiska grunder kan få fram massa olika typer av såser. Det är egentligen det allting går ut på. Precis som ett instrument. Har du väl lärt dig fyra ackord kan du spela ganska många låtar. Kurserna är för matintresserade som vill lära sig såser på en detaljerad nivå med småknep och vad som händer under själva processen. 

Det bästa med en kurs online är att du som deltar hela tiden gå tillbaka och titta, ”hur var det nu jag skulle göra?” eller ”vad var det nu jag skulle tänka på?”.

Se trailer för Bli en mästare för såser >>

Gå kursen

Vilka är de mest användbara såserna tycker du?

– Jag tycker att alla emulsionssåser passar till det mesta, alltså såser där man binder fett till en krämig form. Som hollandaise, majonnäs eller bearnaise. En bearnaise har ju dragon i sig och faller visserligen bort till mat som inte passar med dragon. Men en hollandaise har citron som syra, fett och en krämig konsistens så den passar till det mesta. Majonnäs är kanske är den allra mest användbara såsen. 

– Är du en nybörjare i köket kan det vara lite svårt med emulsionssåser första gången. Jag tycker inte någon ska undvika dem, men det kan vara bra att ha lite grundläggande kunskap först och ha lärt känna sina kastruller och spisplattor. Sen har vi brynt smör såklart, det är verkligen en enkel universalsås som är bra om man är nybörjare också!

Vad är trendigt inom sås och fonder idag och hur har det förändrats genom din karriär?

– Vi har gått från tunga såser lite och använder oftare lite lättare såser som stekskyer, lätta juicer eller råvarornas naturliga såser idag. Sen är det såklart alltid uppskattat med lite tyngre såser också. Det kommer aldrig försvinna.

Läs mer och köp kursen ”Bli en mästare på såser” här >>

Gå kursen

Fler tips!

 • Krispig fisk med småpotatis och dipp

  Riesling - ett perfekt vin till fisk

  Vilket vin som passar bäst till fisk är svårt att svara på. Allt handlar om vad det är för typ av fisk, hur den är tillagad och vad den serveras med, förklarar Maya Samuelsson.
 • Lättlagad fläskfilé med löksås och ris

  Kockarnas 28 bästa recept på fläskfilé

  Fläskfilégryta, grillad fläskfilé, fläskfilé i ugn eller dubbelmarinerad fläskfilé. Fläskfilé är ett säkert kort - året om och till både vardag som festligheter.
 • Vit sparris med citronsmör

  Vegetariska förrätter

  Nyårsmeny eller trerättersmiddag? Oavsett om du äter veganskt, vegetariskt eller lakto-ovo, så har vi här samlat massor av köttfria förrätter som passar året om!
 • Hel kyckling

  Hel kyckling i ugn

  Att steka hel kyckling i ugn är ett smidigt tillagningssätt där insatsen är liten och utdelningen stor. Krydda kycklingen med dina favoritsmaker, lägg i en form och in i ugnen där den sköter sig själv medan du får tid över till annat. Hur bra som helst!
 • Bästa julklappen till hemmakocken_tommys såskurs

  Så lyckas Tommy Myllymäki med den perfekta rödvinssåsen!

  Lyckas med Sveriges mest älskade sås - med hjälp av Tommy Myllymäki!
  Sponsrat innehåll
 • vinglas

  Mat & dryck

  Förhöj måltiden och fixa festen med rätt dryck i glaset! Här samlar vi allt från proffsens vintips till recept på goda alkoholfria drinkar, äppelmust och hemgjord snaps. Skål!