Sponsrat innehåll

Få till den perfekta såsen med Tommy Myllymäki

Skär sig bearnaisen? Eller undrar du vilket vin som blir bäst till rödvinssåsen? Tommy Myllymäki sitter på svaren och nu delar han med sig av sina bästa knep och djupa kunskap i en onlinekurs hos Köket.se - "Bli en mästare på såser".

Du har skrivit boken ”Tommy Myllymäki: såser” och lanserar nu en onlinekurs om sås. Varför ligger sås dig så varmt om hjärtat?


– Det är den delen jag alltid har tyckt varit roligast, för en sås sätter prägeln på en rätt utöver själva huvudråvaran. Dessutom blir många olika sinnen involverade man tar fram en sås. Jag tycker att det ligger någon urmatlagningskänsla i det.​

Berätta lite om din kurs "Bli en mästare på såser"

– För mig handlar det om att få visa och lära ut hur det fungerar. Av några få klassiska grunder kan få fram massa olika typer av såser. Det är egentligen det allting går ut på. Precis som ett instrument. Har du väl lärt dig fyra ackord kan du spela ganska många låtar. Kurserna är för matintresserade som vill lära sig såser på en detaljerad nivå med småknep och vad som händer under själva processen. 

Det bästa med en kurs online är att du som deltar hela tiden gå tillbaka och titta, ”hur var det nu jag skulle göra?” eller ”vad var det nu jag skulle tänka på?”.

Se trailer för Bli en mästare för såser >>

Vilka är de mest användbara såserna tycker du?

– Jag tycker att alla emulsionssåser passar till det mesta, alltså såser där man binder fett till en krämig form. Som hollandaise, majonnäs eller bearnaise. En bearnaise har ju dragon i sig och faller visserligen bort till mat som inte passar med dragon. Men en hollandaise har citron som syra, fett och en krämig konsistens så den passar till det mesta. Majonnäs är kanske är den allra mest användbara såsen. 

– Är du en nybörjare i köket kan det vara lite svårt med emulsionssåser första gången. Jag tycker inte någon ska undvika dem, men det kan vara bra att ha lite grundläggande kunskap först och ha lärt känna sina kastruller och spisplattor. Sen har vi brynt smör såklart, det är verkligen en enkel universalsås som är bra om man är nybörjare också!

Vad är trendigt inom sås och fonder idag och hur har det förändrats genom din karriär?

– Vi har gått från tunga såser lite och använder oftare lite lättare såser som stekskyer, lätta juicer eller råvarornas naturliga såser idag. Sen är det såklart alltid uppskattat med lite tyngre såser också. Det kommer aldrig försvinna.

Läs mer och köp kursen ”Bli en mästare på såser” här >>

Fler tips!

 • Potatisgratäng med rosmarin och dragon

  8 krämiga potatisgratänger

  Få saker går upp mot en krämig gratäng! Här har vi listat våra 8 godaste gratänger >>
 • Stekt abborre med smörslungad spetskål

  Smarta kockknep!

  Kockarnas hemliga knep - så här lagar du mat som på restaurang!
 • Vildsvinsgryta med kaffe- och choklad

  Höstens godaste grytor

  Mustiga långkok med kött och rotfrukter, eller en snabblagad gryta med nyplockade kantareller? Här hittar du inspiration och recept.
 • Soppa på gula kantareller och sherry

  Recept med kantareller

  Smörstekta kantareller, kantarellstuvning på toast, kantarellpaj och kantarellsoppa. Här hittar du massor av recept med kantareller!
 • Så mustar du äpplen

  Höstmys med Mandelmanns

  Höst = skördefest! Njut av hösten och alla goda råvaror precis som på Mandelmanns gård! Här här hittar du Gustav och Maries bästa höstrecept från knäckig toscakaka till pressad äppelmust och syrlig kimchi!
 • Kyckling med basilika- och citronolja samt mozzarellagratinerad broccoli och tomat

  Kycklingfilé i ugn

  Enkla och goda recept med kycklingfilé i ugn - perfekt till helgens middagar eller som snabba vardagsräddare!
 • Carpaccio på polkabetor

  Enkla förrätter som gästerna älskar

  Här hittar du kockarnas recept på 7 enkla förrätter som tar max 30 minuter att svänga ihop.
 • Så lyckas du med äppelmos2

  Så lyckas du med äppelmos

  Nu är äppelsäsongen igång och det är dags att koka mos! Här är allt du behöver veta hur du gör ett perfekt äppelmos.
  Sponsrat innehåll