Stekt vaktel med pata negra och tryffel
Stekt vaktel med pata negra och tryffel
15 ingredienser
1 h
Vad sägs om en festlig rätt bestående av stekt vaktel med pata negra och tryffel? Gästerna kommer häpna! Gör som Richard Juhlin tipsar och servera mv Egly-Ouriet ”Vieilles Vignes Ambonnay” och 2007 Bollinger ”R.D.” [magnum] till.
Ingredienser
- 2 vaktel, hela
- salt
- peppar
- smör (till stekning)
Sås
- 1 gul lök, fint skivad
- smör (till stekning)
- 1 dl tryffeljuice
- 1 dl verjus
- 1 dl vitt vin
- 4 dl kycklingbuljong (eller vaktelbuljong)
- 2 dl grädde
- 50 g smör
Servering
- 4 msk tryffel, fint tärnad
- 4 msk pata negra, fint tärnad
- salt
Gör så här
- Stycka bort låren från vardera vaktel och bena ur dem.
- Rulla ihop de urbenade låren till en rulle. Krydda med salt och peppar. Baka av rullen i ugnen på 85 grader tills den får en innertemperatur på 65 grader.
- Bryn vaktelbrösten som sitter kvar på skrovet i smör och stek dem sedan klara i ugnen på 100 grader tills de får en innertemperatur på 56 grader.
- Tranchera ur brösten och krydda med salt och peppar.
Sås
- Stek löken gyllene i smör.
- Häll ner tryffeljuice, verjus och vitt vin. Koka ihop tills 1 dl återstår.
- Tillsätt kycklingbuljong och koka ihop tills 3 dl återstår. Tillsätt sedan grädde och låt sjuda i 20 minuter.
- Mixa ihop såsen med smör och kolla av konsistensen, eventuellt behöver du reda av den något.
Servering
- Skiva låret, toppa med bröstet och slå sås över hela tallriken. Servera med tryffel och pata negra. Smaka av med salt.