Hummer med morotssås
Hummer med morotssås
8 ingredienser
30 m
"Att koka rå hummer själv blir absolut josigast och godast! När du kokar morotssåsen är det viktigt att inte sila bort de små prickarnasom är karotenet. Det är det som ger en fyllig smak och färg till såsen. Detgår inte att använda fryst morotsjuice, den måste vara råpressad. Ju mer dukokar ner såsen, desto sötare och tätare blir den." /Tommy Myllymäki
Tips! Vill du köpa färdigkokt hummer och bara värmastjärten, gör så här: Skala stjärten och skär den i centimetertjockaskivor. Lägg skivorna i en ugnsfast form,hyvla över en rejäl skiva smör och täck med plastfolie.Värm försiktigt i ugnen på 80 grader varmluft cirka 8–10minuter, tills hummern är 45 grader. Servera genastmed såsen.
Ingredienser
- 4 humrar, rå [à 500 g]
- salt
Morotssmörsås
- 5 dl morotsjuice (från råcentrifug eller färdigköpt)
- 1-2 piri piri
- 2 msk limesaft, pressad
- 2 msk färsk ingefära, finriven
- 200 g smör
- salt
Gör så här
Morotssmörsås
- Koka ihop morotsjuicen i en kastrull tills cirka 1 ½ dl återstår. Tillsätt piri piri, limesaft och ingefära. Koka upp och tillsätt smöret i fyra omgångar under vispning. Låt såsen bubbla försiktigt mellan varje omgång.
- Sila såsen genom en finmaskig sil och mixa snabbt med stavmixer före servering. Smaka av med salt. Se till att ha såsen klar innan du kokar hummern.
Hummer
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull, det ska vara 2–3 procent salt i förhållande till vatten. Lägg i humrarna och lägg på ett lock. Låt hummern koka 10 minuter från det att vattnet kokar. Lyft upp humrarna och låt dem svalna någon minut på en skärbräda.
- Skala och rensa stjärtarna och skär dem i centimetertjocka skivor vid servering. Ät även klorna eller kyl ner dem och spara till ett annat tillfälle.