Le bakbok

Le bakbok: matbröd och sötebröd av den franske bagaren
Foto: Stefan Wettainen

Sébastien Boudets stora bok om bakning! I Le bakbok: matbröd och sötebröd av den franske bagaren finns recept för båda nybörjaren och den mer erfarne hemmabagaren.

Söta bakverk så som saffransbröd och cookies blandas med smakrika surdegsbröd. Utöver alla delikata recept hittar du även texter om råvaror, vackra teckningar och små anekdoter om Sébastien och hans familj.

Här hittar du fler av Sébastien Boudets recept och här kan du köpa Le bakbok

Recept från Le bakbok

Baka bröd som den franske bagaren

Alla Sébastien Boudets recept

Mixa solmogna frukter och bär, tillsätt lite sockerlag, lite härlig syra, några små krispiga kärnor och ett knippe färska örter från trädgården och et voila: den fräschaste efterrätten av alla! Det här receptet är mer som ett basrecept att utgå från och det är fritt fram att ersätta bär, frukter och örter med andra. Se bara till att texturen inte blir för tjock, i så fall kan du tillsätta lite vatten eller en skvätt rosévin eller mousserande vin för en vuxnare variant. Servera gärna med nybakade småkakor, mandelbiskvier, goda skorpor eller en skopa glass eller sorbet. /Sébastien
Pröva att själv baka tortillabröden till wraps eller tacomys. Här är ett enkelt recept med vetemjöl.För mig är surdegsjäsning vanligtvis ett kristallklart val, men i det här fallet tänker jag lägga ner min stolthet som surdegsbagare eftersom det allra viktigaste när du bakar tortillabröd är vilotiden. Den kommer att avgöra hur goda dina bröd blir, oavsett om du bakar med surdeg eller inte. Jäsningen här är alltså bara en formalitet, och ursprungligen – innan vetet kom till Sydamerika – innehöll tortillabröd inte något jäsningsmedel alls. Man gjorde dem i stället på mjöl baserat på fermenterad majs. Så 50 gram frisk surdeg, 5 gram bakpulver, 50 gram poolish eller en smula jäst – det är upp till dig!/Sébastien
  • ca 1 h