Hemgjorda skumtomtar

178 röster
45 m
Skumtomtar
Foto: Sébastien Boudet

Det ryktas om att skumtomtarna är på väg att ta slut i Sverige (!) tur att Sebastien hjälper oss med smarta alternativ!

Tips! Rörsockret gör att tomtarna blir lite bruna i färgen, vill man ha dem helt vita så går det bra att ta vanligt strösocker. 

Visa mer
45 m

Du behöver

  • 8 gelatinblad
  • 250 g rörsocker
  • 100 g honung
  • 1 dl vatten
  • 3 äggvitor
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 50 g jordgubbssylt, mixad
  • majsstärkelse till att pudra med

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinbladen i mycket kallt vatten och, när de har blivit mjuka, krama dem hårt med händerna och byt vatten. Det är för att ta bort gelatinsmaken.
  2. Börja vispa din äggvita långsamt i en köksassistent.
  3. Lägg sockret, honung och vatten i en kastrull och koka blandningen till 128 grader.
  4. Häll det varma sockerlagen över äggvitorna när de har blivit vita och fluffiga. Höj hastigheten till den näst snabbaste. Tillsätt även vaniljfröna från vaniljstången
  5. Ta upp gelatinbladen från vattnet och krama bort allt vatten. Värm upp dem i en kastrull så att de blir flytande och häll över äggvitan under fortsatt vispning.
  6. Låt maskinen jobba tills smeten har blivit nästan kall och ta en ¼ del smet i en spritspåse till att göra skägget.
  7. Häll i jordgubbssylten i resten av smeten och vispa vidare tills allt sylt har blandats samman ordentligt i smeten.
  8. Pudra majsstärkelse över bänken och börjar spritsa det rosa smeten över täcket av maizenamjöl.
  9. Spritsa skägget med den vita smet och pudra med mera majsstärkelse.
  10. Låt dem torka i minst 4-5 timmar så dem stelnar ordentligt.
20 december 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...