Marshmallows med fruktpuré

Sébastien Boudet

Marshmallows med fruktpuré

6 ingredienser

Få saker är godare än hemgjorda marshmallows. Lite knepigt, men inte alls lika svårt som man kan tro!

Ingredienser

  • 25 g gelatinblad
  • 4-5 dl vatten, kallt, att blötlägga gelatinet i
  • 370 g fruktpuré
  • 375 g strösocker
  • 40 g florsocker
  • 40 g majsstärkelse (eller potatisstärkelse)

Gör så här

  1. Lägg gelatinet i vattnet och låt det dra i några minuter. Gelatin görs av ben och oavsett om man vill det eller inte finns det alltid lite smak kvar. Därför låter jag alltid bladen dra i två omgångar och kramar ur bladen samt byter vatten emellan. På så sätt blir man i alla fall av med det mesta av gelatinsmaken.
  2. Blanda fruktpurén och sockret i en kastrull och koka upp till 102 grader samtidigt som du rör om kontinuerligt. Genom att koka vätskan så att temperaturen överstiger 100 grader kan man kontrollera vattenmängden i blandningen. Det är en fantastiskt bra teknik eftersom olika frukter och bär innehåller olika mängder vatten som annars skulle påverkar texturen på slutprodukten på olika sätt, varje gång. Tack och lov finns den magiska 102 gradersgränsen som kan rädda oss från en för lös, eller för gummiaktig marshmallow.
  3. När blandningens temperatur är 102 grader stänger man av spisen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Häll över allt i en stor skål eller i en köksassistant med visp och vispa tills smeten är ljummen och volymen den dubbla.
  4. Häll smeten i en gratängform som du klätt med plastfilm och plasta över så att det blir direktkontakt mellan plastfilmen och smeten. Låt marshmallowsmeten vila i några timmar och skär sedan upp den i fina små kuber eller avlånga bitar. Det finns ingen lag på hur riktig marshmallow ska se ut – det enda kravet är att den ska smälta i munnen och gå att grilla över öppen eld. Sikta florsockret och majsstärkelsen på ett fat och rulla marshmallowsbitarna i blandningen.