Paris brest med pralinsmörkräm

60 m
1 krans

Paris brest är ett franskt bakverk på petit choux, formad som en krans, fyllld med smörkräm på nötpralin

28 maj 2017
60 m
1 krans

Du behöver

Pralinkräm

  • 60 g äggvita (2 st)
  • 120 g oraffinerat socker
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk citronjuice
  • 80 g pralin på hasselnöt och mandel
  • 150 g smör, rumsvarmt

Petit choux

  • 125 g mjölk (1,25 dl)
  • 125 g vatten (1,25 dl)
  • 125 g osaltat smör
  • en nypa salt
  • en nypa strösocker
  • 150 g vetemjöl
  • 250 g ägg (5 st)

Gör så här

  1. Pralinkräm
    Vispa äggvitorna fluffiga med en elvisp. Strö över sockret samtidigt som du vispar tills allt socker har lösts upp i äggvispet.
  2. Häll i saltet och citronen och fortsätt vispa tills du får en härlig fransk maräng. Häll i smöret och pralinen och vispa till en härlig smörkräm.
  3. Petit choux
    Koka upp alla ingredienser utom mjöl och ägg. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar koka.
  4. Sikta ner mjölet i kastrullen och rör kraftigt med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på den varma plattan och fortsätt röra tills smeten är kompakt och glansig och släpper från kanten. Häll över i en ren skål. Blanda ner äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Varje ägg ska arbetas in ordentligt innan nästa tillsätts. När smeten rinner från sleven och får en "näbbliknande" form har den rätt konsistens.
  5. Häll petit choux-degen i en spritspåse med rund tyll och spritsa en tjockt ring med diameter på 20 cm på en plåt med bakplåtspapper. Medan smeten är kladdig strö över hyvlade mandlar över hela kransen.
  6. Grädda i cirka 30 minuter på 210 grader med över och undervärme. Gräddningstiden kan variera beroende på hur stora petits chouxer du har gjort, så släng ett öga på dem emellanåt. Dessutom är det en av mina favoritstunder att sitta och betrakta hur mina petits chouxer blommar ut och spricker vackert under gräddningen.
  7. Efter 30 minuter sänker du värmen till 200 grader och öppnar ugnsluckan så att ångan släpps ut. Kläm fast en träslev i ugnsluckan så att det bildas en liten glipa och grädda i ytterligare 10 minuter.
  8. Låt late a choux ringen svalna och halvera kransen så det blir ett lock och en botten. Spritsa krämen med hjälp av en spritspåse och en tyll runt om hela ringen. Sätt på locket och pudra med lite florsocker.
Kommentera receptet

Fler goda recept