Konfiterade svampar, Sébastien Boudets recept

Sébastien Boudet

Konfiterade svampar, Sébastien Boudets recept

4 ingredienser

Många associerar confit till fett och tänker kanske på en confit de canard, men ordet betyder i själva verket »konservera«, och det kan du göra med hjälp av både salt, fett och socker. Det här är egentligen mer en guide än ett recept. Det är inte så petnoga med mängderna– gå på känsla, höfta dig fram och använd den lök eller svamp som du gillar bäst. /Sébastien

Ingredienser

  • blandade svampar (t ex karljohansvamp, kantareller eller ostronskivling)
  • färska örter (t ex timjan eller rosmarin)
  • olja (eller ankfett)
  • salt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 100 grader.
  2. Sterilisera glasburkar genom att låta dem ligga i ugnen i cirka 10 minuter.
  3. Lägg lök, svamp eller både och i en stor bunke. Strö över rikligt med salt och generöst med hackade kryddor. Knåda ordentligt så att du får ut så mycket vätska som möjligt.
  4. Stuva ner det som ska konfiteras i glasburkarna. Tryck till ordentligt så att det är så lite luft som möjligt kvar – ju mer kompakt löken och svampen stuvas, desto mindre olja behöver du använda. Häll på olja eller ankfett så att det täcker och förslut locket.
  5. Värm ugnen till 100 grader.
  6. Lägg burkarna i en långpanna (annars kommer det garanterat att rinna ut fett i ugnen) och ställ in i ugnen i minst 4 timmar, gärna längre. Burkarna kan förvaras i rumstemperatur i upp till ett år.