Tartelette med vaniljkräm och säsongens bär

40 m + tid i kyl

Små mördegspajer fyllda med hemgjord vaniljkräm och säsongens frukter och bär. Välj dina favoritbär som hallon, jordgubbar, blåbär.

11 juni 2017
40 m + tid i kyl

Du behöver

Mördegsbotten

  • 120 g rörsocker eller florsocker
  • 240 g smör, kylskåpskallt
  • 360 g finmalet fullkornsmjöl
  • 4 g oraffinerat havssalt
  • 2 ägg

Vaniljkräm

  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 60 g oraffinerad socker
  • 20 g majsmjöl
  • 20 g rismjöl
  • 20 g bovetemjöl
  • 1 nypa havssalt
  • 0,5 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör

Servering

  • säsongens frukter och bär

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Mixa rörsockret i en matberedare på högsta effekt tills det är riktigt finfördelat. Skär smöret i mindre bitar och lägg ner smör, mjöl och salt i matberedaren med sockret, mixa ihop tills allt är blandat.
  2. Tillsätt ägg och fortsätt mixa tills du har en smidig degboll som släpper från kanterna. Ta upp degen, plasta in och lägg i kylskåp. Låt vila i 2 timmar.
  3. Värm ugnen till 180 grader.
  4. Plocka ut mördegen från kylen och ta bort plasten. Kavla ut degen på en mjölad bänk tills den är ungefär 2-3 mm tjock. Stansa ut runda bitar lite större än dina formar och fodra formarna med degen. Skär degen som sticker ut från formen och låt dem vila i kylen i 30 minuter.
  5. Baka formarna i ugnen i 18-20 minuter eller tills dem har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna
  6. Vaniljkräm
    Vispa ihop ägg, socker, mjöl och salt till en porös smet.
  7. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölken med den urskrapade vaniljen, lägg även i själva stången.
  8. När mjölken har kokat upp, häll över en tredjedel i äggblandningen och vispa det en kort stund. Slå tillbaka det i kastrullen med mjölk och vispa det tills det tjocknar. Vispa sedan ned smöret tills det löses upp.
  9. Häll i en skål och plasta in så plasten ligger i kontakt med degen. Ställ krämen i kylen till kylning i någon timme.
  10. Montering
    Spritsa vaniljkrämen i tartelettformarna och toppa dem med en massa goda solmogna frukter och bär efter säsong. Ät inom några timmar.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept