Fransk prinsesstårta

20 röster
3 h
1 tårta
Fransk prinsesstårta
Foto: Sébastien Boudet

Den här franska prinsesstårtan med vaniljkräm, mandelmassa gjord på pumpa och massor av jordgubbar är en dröm för både syn och smak!

Visa mer
3 h
1 tårta

Du behöver

Sockerkaka

  • 1 vaniljstång
  • 250 g socker
  • 400 g ägg
  • 150 g mjöl, siktat och stenmalt
  • 100 g potatismjöl
  • 5 g bakpulver
  • 50 g smör, smält

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 100 g socker
  • vaniljstång, skalet
  • 3-4 hallon
  • 0,5 citron, saft och zest
  • salt

Vaniljkräm

  • 2 ägg
  • 50 g maizena
  • 100 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 500 g mjölk (5 dl)
  • 75 g smör, rumstempererat och osaltat

Vispgrädde Chantilly

  • 5 dl vispgrädde
  • 25 g florsocker

Mandelmassa på pumpa

  • ca 400 g socker, oraffinerat och lika mycket som vikten av de avrunna pumpakärnorna
  • 250 g pumpakärnor blötlagda i ljummet vatten i 3-4 timmar
  • 5 g havsalt

Montering

  • jordgubbar
  • frukt
  • blommor
  • florsocker
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sockerkaka
    Öppna vaniljstången och skrubba ut kärnorna med sockret. Lägg ägg och vaniljsockret i en rostfri skål över ett vattenbad och vispa konstant tills blandningen blir cirka 60-65 grader.
  2. Fortsätt sen att vispa tills du får en ljummen och fluffig smet.
  3. Sikta över mjöl och bakpulver och blanda in försiktigt med en slickepott.
  4. Häll över det smälta smöret och fortsätt blanda försiktigt.
  5. Smörj en form på 23-25 cm i diameter och häll hela smeten. Baka den i 30-35 minuter på 190 grader. Plocka ut från formen direkt efter gräddningen och låt svalna.
  6. Sockerlag
    Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka till en sockerlag.
  7. Vaniljkräm
    Vispa ägg, maizena och hälften av sockret i en liten skål. Se till att det blir klumpfritt.
  8. Skrubba den halverade vaniljstången med fingrarna tillsammans med den andra hälften av sockret tills all den goda vaniljsmaken har flyttats till sockret.
  9. Häll mjölken och vaniljsockret i en kastrull och sätt den till att kocka. Sockret gör att mjölken inte bränns på botten av kastrullen. När mjölken börja koka så sänk värmen och häll en tredjedel av mjölken i ägg/maizena blandningen för att lösa upp den. Sedan häller du tillbaka allt i kastrullen. Vispa kontinuerligt tills krämen börja koka.
  10. Häll krämen i en bunke direkt efter kokning och vispa ner smöret. Kontaktplatsa och låt den svalna i kylskåpet.
  11. Vispgrädde Chantilly
    Vispa grädde och sockret långsamt och länge. Det kan ta upp till 20 minuter att vispa riktigt len grädde.
  12. Mandelmassa på pumpa
    Placera sockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten och koka till 145 grader. Mixa pumpakärnorna med saltet i en snabbhackare först och häll det sedan i det kokande sockret.
  13. Mixa tills pumpamassan har blivit slät. Ta ut den och plasta in så den inte torkar och kan svalna i lugn och ro.
  14. Montering
    Dela tårtbotten i två delar. Pensla både delarna med sockerlagen.
  15. Placera första botten i en tårtring och dekorera med jordgubbar längst kanten. Lägg ett bra lager vaniljkräm över botten och komplettera med delade jordgubbar.
  16. Täck jordgubbarna med ett bra lager crème Chantilly och lägg sedan på andra delen av tårtbottnen.
  17. Kavla ut pumpamassan till 2-3 mm och placera den på toppen av tårtan. Dekorera med frukt, blommor och lite florsocker kanske. Et voila!
14 juli 2019

Laddar fler recept...