Sébastien Boudets grönsakslasagne

2 dygn

Hemgjorda lasagneplattor, en perfekt béchamelsås och en härlig grönsaksfyllning på zucchini, aubergine och tomater - drömmigt gott!

28 maj 2017
2 dygn

Du behöver

Lasagneplattor

  • 4 ägg
  • 4 äggulor
  • 3 g havssalt
  • 600 g fullkornsmjöl

Béchamelsås

  • 5 dl lantmjölk
  • salt
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 150 g smör
  • 100 g finmalet fullkornsmjöl
  • och svartpeppar
  • muskotnöt
  • 100 g ost, riven

Grönsaksfyllning

  • 1 gul zucchini
  • 1 grön zucchini
  • 1 aubergine
  • 300-400 g fina tomater
  • 100 g svarta oliver
  • 1 hel vitlök
  • blandade färska kryddor, t.ex. lagerblad, timjan och oregano
  • 300 g ost, riven att toppa med

Gör så här

  1. Dag 1
    Lägg ägg och äggulor till pastadegen i en bunke. Häll i saltet och vispa tills saltet lösts upp.
  2. Sikta ned mjölet i en stor skål och häll i ungefär en tredjedel av äggvispet i skålen med mjölet. Blanda ihop mjöl och ägg med fingertopparna tills det är torrt och har en sandliknande konsistens. Häll i ytterligare lite äggvisp i taget och fortsätt att blanda för hand. Olika sorters mjöl beter sig olika och kan absorbera mer eller mindre vätska så det är viktigt att inte hälla i allt äggvisp på en gång. När du känner att degen börjar bli ganska fast och smidig plastar du in den och låter den vila i rumstemperatur i 12–15 timmar. Degen kommer att bli ännu mjukare och smidigare under tiden den vilar så var inte orolig om den känns fast. Ju lösare degen är desto svårare blir den att kavla ut. Degen kan sedan förvaras i kylen i upp till en vecka och ju längre du låter den vila desto mer näring frigörs i mjölet. Dessutom gör en längre vila att glutenet och stärkelserna försvagas vilket ger ännu mera mättnad och pastan blir lättare att smälta.
  3. Dag 2:
    Värm mjölk, buljong och salt till béchamelsåsen i en kastrull. Smält samtidigt smöret i en annan kastrull.
  4. Sikta ner mjölet i kastrullen med det smälta smöret och rör ordentligt med en träslev som är platt på toppen tills du har en jämn konsistens. Späd sedan med 1–2 deciliter av den varma mjölken åt gången samtidigt som du rör om. När all vätska är tillsatt och såsen börjar få en krämig konsistens byter du till en visp. Vispa tills såsen är helt slät.
  5. Stäng av värmen och tillsätt den rivna osten. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt. Ställ kastrullen åt sidan.
  6. Värm ugnen till 150 grader, med över- och undervärme.
  7. Halvera zucchini och aubergine på längden. Ringla över ordentligt med olja och salta. Gnid in tomaterna och oliverna med olivolja och salt. Lägg sedan alla grönsaker i en oljad långpanna med snittytan nedåt.
  8. Stöt vitlöken i en mortel. Strö kryddorna och den krossade vitlöken över grönsakerna. Rosta i ugnen i cirka 1 timme, rör om då och då. Genom att rosta grönsakerna innan du gör själva lasagnen och inte bara ösa ner dem direkt får du en helt annan smak. För även om du gräddar lasagnen på x grader kommer grönsakerna i hjärtat på lasagnen i princip bara att nå en temperatur på 100 grader. Av den anledningen ugnsrostar jag alla grönsaker i förväg.
  9. Ta ut formen från ugnen och låt svalna.
  10. Höj ugnsvärmen till 180 grader. Smörj en gratängform med smör eller olivolja.
  11. Kavla pastadegen till plattor med en pastamaskin och lägg ett lager i botten på formen. Bred på ett generöst lager béchamelsås och fördela de ugnsrostade grönsakerna ovanpå. Fortsätt varva lasagneplattor, béchamelsås och grönsaker. Avsluta med ett lager lasagneplattor, béchamelsås och strö över riven ost.
  12. Grädda lasagnen i 30 minuter mitt i ugnen. Sätt gärna på grillfunktionen mot slutet så osten får fin färg. Allra godast blir lasagnen uppvärmd dagen efter. Servera med en god sallad. Bon appétit!
Kommentera receptet

Fler goda recept