Flan

Flan
Foto: Stefan Wettainen
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Flan

11 ingredienser

I norra Frankrike är det tradition att baka flan när man ska gifta sig. Om den är bakad på rätt sätt ska ytan vara fläckig och likna mönstret på en leopard. Det blir ganska mycket smördeg av det här receptet, men det är
lättare att göra en stor sats än en liten. Det som blir över kan du frysa in och spara till ett senare tillfälle. /Sebastien
Receptet kommer från

Le bakbok

Serveringstips
Den här kakan mår bäst av att serveras helt kall, gärna tillsammans med torkade aprikoser, körsbär, choklad
eller frukt.

Ingredienser

portioner form

Smördeg

 • 375 g osaltat smör
 • 375 g vetemjöl
 • 8 g havssalt
 • 150 g vispgrädde [1,5 dl]

vaniljkräm

 • 1 vaniljstång
 • 500 g mjölk [5 dl]
 • 75 g strösocker
 • 50 g ägg [1 st]
 • 40 g äggula [2 st]
 • 15 g dinkel- eller skrädmjöl
 • 15 g potatismjöl

Gör så här

 1. Gör smördegen
  Skär smöret i mindre bitar och låt det stå framme i rumstemperatur. Blanda 250 gram mjöl med salt och vispgrädde i en stor bunke. Knåda för hand tills du har en fin och ganska fast deg, men utan att överarbeta den. Forma degen till en hyfsat platt fyrkant, plasta in och lägg den i kylen.
 2. Lägg smöret, som nu borde ha mjuknat, i bunken (du behöver inte diska den emellan) tillsammans med resterande 125 gram mjöl. Arbeta för hand tills allt mjöl och smör har blandats. Forma till en fyrkant av samma storlek som den första. Plasta in och låt vila i  kylskåpet i minst 1 timme.
 3. Huvudregeln när du kavlar deg med smör är att se till att degen och smöret har exakt samma textur. På så sätt får du jämna och fina lager, men framför allt underlättar det kavlingsmomentet. Så känn på degarna då och då – när de har samma textur kan du börja kavla.
 4. Kavla smördegen
  Placera degen som består av smör och mjöl på en mjölad arbetsbänk och lägg sedan den andra degen ovanpå den första. Se till att det inte finns massor med mjöl mellan dem för då kommer de bara att glida isär. Kavla ut till en rektangel, cirka 50 × 20 centimeter. Gör ett fyrslag genom att vika den översta delen mot mitten och den nedersta mot den första så att de möts i mitten. Vik sedan degen dubbel så att du får en platta med fyra lager. Vrid hela degen ett kvarts varv, kavla ut den till samma storlek som tidigare och gör om exakt samma procedur. Plasta in smördegen och låt vila i kylskåpet i 1 timme.
 5. Ta fram degen och gör två nya fyrslag. Vrid degen ett kvarts varv mellan slagen. Plasta in den igen och låt stå i kylskåpet i ytterligare 1 timme.
 6. Ta fram degen och gör ännu ett fyrslag. Plasta in och låt vila i kylen i 1 timme till. Jag vet att det låter superkrångligt, men det är verkligen värt besväret.
 7. Ta fram degen en sista gång och skär en bit som motsvarar en fjärdedel av hela degen. Smördegen som blir över kan du plasta in och frysa in till ett senare tillfälle.
 8. Ta fram och smörj en pajform i metall. Kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk till 3–4 millimeters tjocklek, lite större än själva pajformen. Lägg över degen i pajformen. Tryck ut den med fingertopparna mot formens kanter så att du blir av med alla luftbubblor mellan deg och form. Dra kaveln mot formens kant för att skära bort överflödig deg och få till en snygg kant. Låt formen stå i kylen medan du gör vaniljkrämen.
 9. Gör vaniljkrämen
  Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stången, mjölken och hälften av sockret och koka upp. Dra kastrullen från värmen precis när det börjar koka och ta upp vaniljstången.
 10. Lägg ägg, äggulor, dinkel- eller skrädmjöl, potatismjöl och resterande socker i en bunke. Vispa tills det är helt klumpfritt. Tillsätt sedan lite av den varma mjölkblandningen i äggblandningen
  och rör om. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Koka upp och låt sjuda, samtidigt som du vispar, tills du har en tjock, len och fin kräm.
 11. Grädda kakan
  Värm ugnen till 220 grader. Häll den varma krämen i formen med smördeg och dra med en palettkniv över ytan så att det blir slätt och fint. Grädda kakan i 45–55 minuter. Ibland bildas det ett skinn på ytan medan kakan gräddas. Stick i så fall hål på skinnet med en spetsig kniv, annars riskerar det att bli bränt och då missar du det typiska utseendet som ett fint flan ska
  ha. Låt svalna helt innan du serverar den.