Cookies med mandel och stora chokladbitar

Cookies
Foto: Stefan Wettainen
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Cookies med mandel och stora chokladbitar

10 ingredienser

Spröda, frasiga och söta cookies med stora chokladbitar som smälter i munnen. Om du inte får tag på melass kan du koka ihop 30 gram cassonadesocker med 10 gram vatten och använda det i stället. Det går också att ersätta melassen med vanlig baksirap.
Receptet kommer från

Le bakbok

Tips
Om du vill ha segare, saftigare och perfekt formade cookies kan du grädda dem i formar med en hög kant i stället.

Ingredienser

portioner cookies
  • 150 g hel sötmandel
  • 20 g strösocker
  • 150 g osaltat smör, rumstempererat
  • 1 stor nypa salt
  • 180 g ljust muscovadosocker
  • 40 g melass (eller baksirap)
  • 40 g äggula [2 st]
  • 175 g vetemjöl
  • 5 g bakpulver
  • 200 g mörk choklad, grovhackad

Gör så här

  1. Hetta upp en torr stekpanna och rosta mandlarna hastigt. När det börja »sjunga« om dem strör du över sockret och rör om tills de är helt täckta av karamell. Häll över mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna.
  2. Värm ugnen till 180 grader.
  3. Ta fram en köksassistent utrustad med vinge. Vispa smör, salt, muscovadosocker och melass eller sirap tills det blir fluffigt. Blås med en värmepistol längs kanterna så att smeten släpper från skålen. Om du inte har någon värmepistol kan du använda en hårfön, det tar bara lite längre tid då. Rör ned äggulorna i blandningen och fortsätt vispa på högsta hastighet tills gulorna är helt inarbetade i smeten.
  4. Sikta mjöl blandat med bakpulver över ett bakplåtspapper för att försäkra dig om att bakpulvret blir fint fördelat i mjölet. Häll mjölblandningen i smeten och fortsätt blanda tills du har en slät
  5. deg. Plocka bort vingen från assistenten och vänd ned chokladbitarna och mandlarna med hjälp av en slickepott.
  6. Forma 20 små bollar, à 35–45 gram, med hjälp av två skedar och lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper. Se till att ha ordentligt med avstånd mellan kakorna. Sätt in plåten i mitten av
  7. ugnen och sänk direkt värmen till 160 grader. Grädda i 15–18 minuter.